Vánoční cukroví – české recepty

Vosí hnízda – nepečené vánoční cukroví

Letošní podzim jsme jak v Lysé u Labe, tak v Bonnu u Rýna propadly kouzlu pečení chleba z žitnýho kvasu. Tahle disciplína nás s Irčou natolik pohltila, že bysme snad radši pekly chleba i místo vánočního cukroví. Ale Vánoce bez cukroví? To by nešlo. A protože budu mít za chvíli v troubě (zase!) chleba, tak
Read more

Kakaové sušenky s kokosem

Kakaové sušenky s kokosem jsem jídávala jako malá holka k čaji. Nebyly domácí, máma je kupovala v sámošce pod názvem “Koka” a občas je proložila nákupem “Esíček” nebo “Derby”. Chutnaly mi všechny. Pak jsem na ně pro samou čokoládu ;) úplně zapomněla a až tohle léto

Datlové kuličky nejen na Vánoce

Ach ty datle. Až donedávna jsem jen věděla, že existujou. Před mnoha lety jsem je sice ochutnala, ale kámošky se z nás nestaly. Nechutnaly mi, byly blemcavý a příšerně sladký, možná ani nebyly úplně kvalitní. Pak (rozuměj třeba před měsícem) se zjevila Diana a její datlové kuličky.

Ořechy – vánoční cukroví

Přiznám se, že se mi letos do vánočního cukroví vůbec nechtělo. Když jsem ale viděla, kolik krásných receptů připavila Irča a taky jak se Tom tvářil = jakože cože, to ty neuděláš aspoň ořechy a vosí hnízda!?, tak jsem se rozhodla udělat aspoň ty ořechy a vosí hnízda. Jsou přece Vánoce! ;-)

Vánoční citrónky

Sladký a taky kyselý. U nás doma horký zboží. Citrón do těsta i do polevy. Kyselý úsměvy nehrozí.

Polomáčená kokosová kolečka

A jestli jim z těch hromad cukru nevypadaly všechny zuby, tak pečou a zdobí a jedí cukroví až na věky věků. Jenže bez kokosu se to nemůže obejít, že ne?

Vánoční ovesné cukroví

Nejspíš to nebude na vítězství v soutěži krásy, ale chutí zaboduje zaručeně. V troubě si tohle cukroví dělá co chce a horko těžko najdu v jedné dávce dva opticky úplně stejné kousky. Milovníci úhledných a nazdobených kousků pokračovat ve čtení asi nebudou, ale všichni pojídači čokoládové granoly už zapínají troubu. Mouka nebude tentokrát vůbec potřeba.

Křehké mrkvové hvězdičky ze špaldové mouky

Ha, to zní, jak pokus o „zdravé“ cukroví. Ale zase jako „vocaď, pocaď“. Celozrnná špaldová mouka má jemnou oříškovou chuť a mrkev tu není kvůli vitamínům, ale protože dodá cukroví příjemnou texturu.

Kakaové vánoční stromečky a placičky

Před Vánoci není času nazbyt. Tak přeskakuju sentiment i dlouhý úvod. Na druhou stranu totiž druhů vánočního cukroví nikdy není dost. Tentokrát na téma kakao. 
Popraskané citrónové sušenky neboli Lemon Crinkle Cookies

Popraskané citrónové sušenky neboli Lemon Crinkle Cookies

Na citrónovou zmrzlinu to ještě úplně není. Nebo aspoň já si radši ještě počkám, až se aspoň trochu oteplí. Dneska mi prsty přímrzaly k řidítkům kola, takže potřebuju spíš horký čaj a sušenky. Citrónu, tomu já se nikdy nebráním, takže citrónový sušenky to budou. Celkem běžně se pečou popraskaný sušenky čokoládový. Ale takovýhle citrónový,
Vanilkové rohlíčky - české vánoční cukroví

Vanilkové rohlíčky – vánoční cukroví

Vanilkové rohlíčky jsou třetím z mých oblíbených vánočních evergreenů. Jasný, nejsem sama, kdo na Vánoce tohleto úžasný křehký a voňavý cukroví peče, ale i tak se o svůj recept podělím, protože
Jemné mandlové rohlíčky - české vánoční cukroví

Jemné mandlové rohlíčky

Ach ta předvánoční nostalgie, ta se mě letos nějak drží. Ještě jednou jsem zalovila v kuchařce České Vánoce v kuchyni – Vzpomínky a recepty z Chodska a Pošumaví od Květy Korečkové a tyhle rohlíčky jsou bezkonkurenční. S těstem se pracuje skvěle, nedrolí se, nepatlá se, funguje. Rohlíčky jsou křehké a opravdu jemné.
Linecké cukroví - tradiční české vánoční cukroví

Linecké cukroví = České Vánoce

Vánoce bez lineckého? To je pro mě snad to samé jako léto bez opékání buřtů. Oboje by mi dost chybělo. A tak jak opékání buřtů neodmyslitelně patří k mému létu, tak linecké cukroví neodmyslitelně patří k mým Vánocům.
Perníčky - české vánoční cukroví

Perníčky – vánoční cukroví

Těsto jako plastelína? Tak přesně takový je potřeba, když pečou cukroví děti. Těsto se netrhá, nedrolí, je měkké tak akorát, voní a chutná. Tenhle recept už prověřila spousta dětských prstíků i jazýčků během našich tradičních každoročních perníčkových odpolední.
Pracny - tradiční české vánoční cukroví

Pracny – vánoční cukroví

Kdybych měla vyjmenovat své oblíbené vánoční cukroví, byly by to vanilkové rohlíčky, linecké a pracny. Co se vánočního cukroví týče, jsem holt konzervativní a být to čistě na mně, tyhle tři druhy by mi ke štěstí bohatě stačily.
Klášterní rohlíčky - tradiční české vánoční cukroví

Klášterní rohlíčky – vánoční cukroví

Mám hodně kuchařek. To není žádná novinka. „České Vánoce v kuchyni – Vzpomínky a recepty z Chodska a Pošumaví“ od Květy Korečkové nepatří sice, co se postupů týká, mezi detailní a velmi propracované, ale jsou to sebrané víceméně lidové recepty. Takže věty typu
Srdíčka z lískových oříšků. Vánoční cukroví na druhou adventní neděli ;)

Srdíčka z lískových oříšků

Uplynulý týden byl hektický a já jsem tasteactually.com trochu zanedbávala. Teda, nic jsem nepostovala, ale zato jsem oprášila svůj sešit s recepty na vánoční cukroví, připravovala po večerech těsta, do noci pekla a těšila se na víkend, kdy to všechno promažu, nazdobím a nafotím. Takže shon neshon, advent jede i u mě.
Linecké cukroví - tradiční české vánoční cukroví

Linecké cukroví – vánoční recept

Už několik let dělám linecký podle tohodle receptu. Od loňska už se mnou peče i Oliver, takže tvary našeho cukroví nejsou z těch nejtradičnějších. Hemží se to lineckými motýly, houbami i zajíci. Ale koho to trápí!?