Linecké cukroví = České Vánoce

Linecké cukroví - tradiční české vánoční cukroví

Vánoce bez lineckého? To je pro mě snad to samé jako léto bez opékání buřtů. Oboje by mi dost chybělo. A tak jak opékání buřtů neodmyslitelně patří k mému létu, tak linecké cukroví neodmyslitelně patří k mým Vánocům. Peču ho z dvojité dávky a ani tak nám moc dlouho nevydrží. Prostě mizí před očima. Podezřívám Toma, že ho tajně ujídá, ale on se dušuje, že vůbec. Takže je to jasný, máme doma neviditelný skřítky a vánoční atmoška je rázem pohádkovější :-).

Ochutnala jsem už plno druhů lineckého cukroví, ale tohle “moje” mám nejradši. Od začátku až do konce je jeho příprava radost.

V míse utřu změklé máslo se žloutky, cukry a citronovou kůrou. Přidám prosátou mouku a vypracuju hladké těsto. Jde to skoro samo. Protože těsto připravuju z dvojité dávky, rozdělím ho na dva bochánky, zabalím je do potravinářské fólie a dám na 24 hodin odpočinout do ledničky.

Troubu předehřeju na 180°C a připravím si plechy vyložené pečícím papírem. Pomoučím si trochu pracovní plochu a těsto vyválím na plát silný asi 0,4 cm. Pak už jen vykrajuju kolečka, srdíčka, hvězdičky, stromečky… Do poloviny z nich vykrojím ještě malé kolečko, aby byla při slepení hezky vidět marmeláda. Peču asi 10 minut. Cukroví by mělo jen lehoučce zezlátnout. Nechám vychladnout a pak slepuju rybízovou nebo višňovo-jahodovou marmeládou.

Linecké cukroví - tradiční české vánoční cukroví

Linecké cukroví podruhé

Křehoučké, voňavé, tradiční, oblíbené vánoční cukroví. Jedna dávka nestačí, takže připravuju rovnou dvě.
Prep Time 10 minutes
Cook Time 10 minutes
Total Time 1 day 20 minutes
Course Dezert / Dessert
Cuisine České / Czech
Servings 4 plechy

Ingredients
  

  • 340 g másla (změklého)
  • 120 g moučkového cukru
  • 2 sáčky vanilkového cukru
  • 4 žloutky
  • citronová kůra z 1,5 citronu
  • 420 g hladké mouky
  • marmeláda (na slepení - rybízová nebo višňovo-jahodová)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Recipe Rating