Krémová polévka z pečeného květáku

Kremova polevka z peceneho kvetaku

Když mi někdo nabídne polívku, tak odmítnu zřídka. Od každého z mých blízkých, mám nějakou obzvlášť oblíbenou. Pórkovou s drožďovými knedlíčky, rumunskou Ciorba a la Grec, slovenskou fazolkovou sladkokyselou, zabijačkovou, silný hovězí vývar s nudlemi, špenátovou, pórkovou s krutóny a taky od babičky klasickou květákovou s muškátovým květem. Píšu tenhle polívkový „Bucket List“ a sbíhají se mi sliny. Babičky zásluhou pro mě polívky nejsou jen záležitostí chladnějšího počasí. Můžu je jíst prakticky kdykoli. Babička už bohužel nevaří. Tak si květákovou vařím sama. Třeba jako dneska. Krémová polévka z pečeného květáku je jen lehce zmodernizovaná babiččina původní a chutná báječně. Musím dávat pozor, aby mi pečené růžičky květáku nezmizely z pekáčku rychleji, než je do polívky vůbec stačím dát. A pro všechny květákové fanoušky, tady je ještě jeden náš oblíbený recept: Pečený květák vcelku.       

RECEPT

Troubu předehřeju na 225 stupňů Celsia. Květák omyju a nakrájím na větší kusy. Samozřejmě včetně košťálu. Kousky květáku nasypu do větší zapékací misky, do pekáčku nebo na plech. Oloupu 4 stroužky česneku, nechám je vcelku a přihodím ke květáku. Není nutné, aby byl květák v jedné vrstvě. Květák pokapu olivovým olejem, osolím a opepřím. Promíchám. Dám do zahřáté trouby, po 15-ti minutách promíchám znovu a peču dalších 10 minut do měkka. Květák hezky zezlátne.

Oloupu cibuli. Nakrájím ji nadrobno. Na plotýnce při střední teplotě rozehřeju v hrnci dvě lžíce másla nebo ghee, na kterém zpěním nadrobno nakrájenou cibuli. Jakmile cibule zesklovatí, nasypu na ni dvě lžíce mouky a klasicky míchám, až se jíška rozvoní a slabounce zezlátne. Teď přilívám studený vývar nebo vodu a důkladně rozmíchám. Přivedu zvolna k varu a přidám opečený květák i česnek. Znovu přivedu k varu a povařím ještě 15 – 20 minut. Teď budu mixovat buďto úplně dohladka anebo nechám některé kousky květáku vcelku. To podle nálady nebo přání strávníků. Po rozmixování je obvykle potřeba ještě lehce doředit. Hotovo.

Poznámky…pokud zrovna někdo neholduje muškátovému květu, skvěle zafunguje taky muškátový oříšek nebo tymián. No a v případě, že bez smetany nedáte ani ránu, tak úplně na konci si polívku zjemněte. Pozor, už nevařit, jen prohřát. 

Kremova polevka z peceneho kvetaku

Krémová polévka z pečeného květáku

Prep Time 10 minutes
Cook Time 45 minutes
Total Time 55 minutes
Course Polévka / Soup
Cuisine České / Czech
Servings 4 osoby

Ingredients
  

  • 1 středně velký květák
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • 4 stroužky česneku
  • 1 cibule
  • 2 polévkové lžíce másla nebo ghee
  • 2 polévkové lžíce hladké mouky
  • cca 1 l zeleninový vývar nebo voda
  • muškátový květ

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Recipe Rating