Na kolo a kávu do Utrechtu, ó ano!

Vždycky, když jsme s Tomem v Holandsku, tak se tam chceme stěhovat. Ať je to kdekoliv, všude se nám líbí. Všude je zeleno (na jaře mnohem víc barevno), všude je to blízko k moři, všude se skvěle jezdí na kole, všude jsou krásný cihlový domy, všude je to hezky upravený, všude mají lidi vkus a obklopují se krásnejma věcma, všude mají haring (mňam!) a všude, ve větších městech, mají alespoň jednu krásnou kavárnu. 

Takže si při projížďkách kolem kanálů nebo při lelkování v kavárnách hezky romanticky kreslíme, v jakém domě a v jaký čtvrti by se nám líbilo bydlet, co bysme dělali za práci, jaká kola bysme si pořídili a skoro se už hlásíme na kurz holandštiny. 

Před pár dny v Utrechtu tomu nebylo jinak. Tohle skvělý studentský město s bohatou historií se nám dostalo pod kůži už před třemi lety, kdy jsme tam byli poprvé. Letos jsme se tam vrátili a zase při projížďkách na kole a vysedávání v kavárnách snili o stěhování. :-)

No, nevím jak s tím stěhováním, ale minimálně na kolo a kávu do Utrechtu, ó ano – přeci jen jsme ještě pár míst nestihli a do těch prověřených se rádi vrátíme. Pokud jste, stejně jako my, milovníci kávy a slow cestování a ocitnete se v Utrechtu, tak by vám mohl stručný průvodce po našich oblíbených kavárnách přijít vhod. Pořadí je náhodné. :-)

BLACKBIRD COFFEE & VINTAGE
Oudegracht 222, Utrecht

Blackbird Coffee & Vintage / fotky TASTE Actually

Kavárna Blackbird v samém srdci historického Utrechtu, u hlavního kanálu Oudegracht má krásnou „vintage“ atmosféru, výborný kafe, sladký dobroty (i wafle!) a milou obsluhu. Všude na zdech visí zrenovovaná kola, která jsou na prodej.
Káva: Het Koffielab
web / facebook / instagram

TKOFFIEBOONTJE
Oudegracht 92 / Gruttersdijk 42, Utrecht

tKoffieboontje / Oudegracht 92 / fotky TASTE Actually
tKoffieboontje / Gruttersdijk 42 / fotky TASTE Actually

Kavárny pod značkou tKoffieboontje jsou v Utrechtu dvě. Jedna, ta starší, je u hlavního kanálu Oudegracht v historickém centru města. Ta druhá, otevřená teprve vloni (2017), je kousek stranou centra – ideální zajet sem na kole. Přes silnici se nad ní tyčí starý větrný mlýn :-) Obě mají krásnou domáckou atmosféru, jsou útulný, nabízí snacky, sladké dobroty a především skvěle připravenou kávu.
Káva: Bocca
web / facebook / instagram

30ML COFFEE ROASTERS
Vredenburg 23 / Zadelstraat 11, Utrecht

30ml Coffee Roasters / Vredenburg 23 / fotky TASTE Actually

V Utrechtu jsou už prý tři, my jsme byli zatím ve dvou kavárnách 30ml Coffee Roasters v centru – letos v tomhle super prostornym coffee baru (Vredenburg). Nabízí velký výběr jídla, pití i dobrot. Kafe je super!
Káva: vlastní
web / facebook / instagram

THE VILLAGE COFFEE & MUSIC
Voorstraat 46 / Bisschopssteeg 21, Utrecht

The Village Coffee & Music / Voorstraat 46 / fotky TASTE Actually

Ve „Village“ to není jen o kávě, která je perfektní, ale i o pořádnym rock’n’rollu. Sem si chodí pravidelně vychutnat svý kafe, poklábosit s baristy a poslechnout si hlasitou hudbu hlavně místňáci. Je to jedna z prvních kaváren s výběrovou kávou v Utrechtu, která si drží svůj styl a kde je vždycky celkem těžký sehnat flek k sezení. Atmosféra je úžasná a ulice Voorstraat, kde se kavárna nachází, jakbysmet.
Káva: vlastní
web / facebook / instagram

ROCKING CHAIR
Willem van Noortstraat 88, Utrecht

Rocking Chair / fotky TASTE Actually

Rocking Chair je kavárna, kterou chcete mít tam, kde bydlíte. Super příjemný místo mimo centrum se super kávou a příjemnou obsluhou, s kterou je radost zapříst hovor. Kromě kávy a pití nabízí kavárna i hezké sladké dobroty. Jo, a je tam dětský koutek, takže ideál i pro rodiče kávomily.
Káva: Single Estate
web / facebook / instagram

KOFFIE LEUTE BRAUHAUS
Westerkade 30, Utrecht

Koffie Leute Brauhaus / fotky TASTE Actually

Jestli máte chuť někde opravdu jen tak lelkovat, číst si, hrát hry nebo koukat na vodu a loďky a samozřejmě pít dobrý kafe (hlavně to filtrovaný), tak kavárna Koffie Leute je to pravý místo. Naprosto uvolněná a příjemná atmosféra, milá obsluha a to jen kousek od centra.
Káva: neustále se mění
web / facebook / instagram

OHØJ COFFEE ROASTING
Rijnlaan 27, Utrecht

Ohøj Coffee Roasting / fotky TASTE Actually

Ohøj je super minimalistická kavárna mimo centrum – takže se nabízí krásná projížďka na kole. :-) Úpravy interiéru zřejmě ještě probíhají – majitel Kevin si prý hodně věcí v kavárně dělá sám a rozhodně praží a připravuje naprosto skvělou kávu. Shodli jsme se s Tomem, že nám kafe tady chutnalo nejvíc.
Káva: vlastní
– / facebook / instagram

KOFFIE & IK
Vleutensweg 169, Utrecht

Koffie & Ik / fotky TASTE Actually
Koffie & Ik / fotky TASTE Actually

Koffie & Ik je krásná, prosvětlená, útulná kavárna s milou obsluhou, kde strávíte celý den a ani si to neuvědomíte. Je mimo centrum (vezměte kolo!), je plná místních lidí, kteří se tu scházejí na kafe, lehký oběd nebo něco dobrého. Chodí sem taky pracovat nebo prostě jen tak v klidu pobýt.
Káva: Single Estate
web / facebook / instagram

CORNELIS
Maliestraat 16, Utrecht

Cornelis / fotky TASTE Actually

Kavárnu Cornelis sem dávám trochu pod čarou. Před třemi lety jsme v ní byli, protože nás učarovalo to místo. Z dálky nás táhla nádherná zelená výloha kouzelnýho rohovýho domu a útulně vyhlížející sezení venku. Vevnitř to bylo taky super útulný, designově hezky řešený. Bohužel káva nebyla dobře připravená a obsluha byla nepříjemná. Nevím, jestli jsme měli jen smůlu, ale letos to bylo úplně stejný. Ale jak říkám, to místo je prostě krásný, takže ho sem musím dát. :-) Kromě kávy nabízí kavárna i jídlo, snacky a sladký dobroty.
Káva: Bocca
web / facebook / instagram

Takže? Na kolo a kávu do Utrechtu, ó ano! Šťastnou cestu! :-)

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *