Pracny – vánoční cukroví

Pracny - tradiční české vánoční cukroví

Kdybych měla vyjmenovat své oblíbené vánoční cukroví, byly by to vanilkové rohlíčky, linecké a pracny. Co se vánočního cukroví týče, jsem holt konzervativní a být to čistě na mně, tyhle tři druhy by mi ke štěstí bohatě stačily. Peču je každý Vánoce podle receptů od mojí mámy. Spolu s dalšími recepty je mám napsaný v jednom sešitu, který ale sešit připomíná jen vzdáleně. Zmačkaný, umaštěný, potrhaný listy papíru už jen tak tak drží pohromadě.

Pracny nejen ráda pojídám, ale ráda je i dělám. Vtlačování těsta do formiček a pak vyklopení po upečení, to je pro mě krásný rituál.

Příprava těsta je jednoduchá jako facka. Ve velké míse smíchám všechny sypké ingredience a přidám na plátky nakrájené změklé máslo. Prsty začnu těsto zpracovávat a jakmile se trochu spojí, vyklopím na pracovní desku a pořádně prohnětu. Vznikne krásně kompaktní hnědé a voňavé těsto. Bochánek zabalím do potravinářské fólie a dám minimálně na hodinu odpočinout do lednice. Já nechávám těsto v lednici i 24 hodin.

Když se rozhodnu péct, předehřeju troubu na 160°C, připravím si plechy a formičky. Já mám takový ty klasický medvědí packy a pak rybičky. Doma jsme ale dělali i motýly, žabky, rohlíky, bábovičky, kytky a myslím, že jsme měli i formičku raka.

Úplně nový formičky je třeba poprvé vymazat máslem, aby šly pracny hezky vyklopit. Potom už není třeba. Já formičky nemyju ani po použití, jen je vytřu papírovou utěrkou.

Těsto je z ledničky trochu ztuhlé, tak si ho nožem nakrájím na několik dílů. Pak už jen uždibuju menší kousky, v ruce si z nich dělám kuličky a ty vtlačuju do formiček. Formičky by neměly být úplně naplněné, protože v troubě pracny trošku nabydou.

Jakmile formičkami naplním celý plech, šoupnu ho do trouby a peču 20 minut. Mezitím pokračuju v plnění dalších formiček. Po upečení nechám plech i s formičkami chvíli být a asi po třech minutách začnu pracny z formiček vyklepávat. Prostě klepnu o pracovní desku a pracna vypadne. Ještě vlahé je obalím v moučkovém cukru smíchaném s vanilkovým cukrem. Krása.

Pracny - tradiční české vánoční cukroví

Pracny

Mé oblíbené vánoční cukroví. Rybičky, medvědí packy, motýly nebo žabky. To jsou pracny a voní po kakau, oříšcích a vanilce.
Prep Time 10 minutes
Cook Time 20 minutes
Total Time 1 hour 30 minutes
Course Dezert / Dessert
Cuisine České / Czech

Ingredients
  

  • 350 g polohrubé mouky
  • 250 g cukru moučka
  • 50 g kakaa
  • 120 g mletých oříšků (80 g vlašských + 40 g lískových)
  • 1/4 lžičky mleté skořice
  • 1/4 lžičky drceného hřebíčku
  • 260 g změklého másla
  • moučkový a vanilkový cukr (na obalení)

Notes

DSC_0322

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Recipe Rating