Těstoviny s cizrnou neboli Pasta e ceci

Těstoviny s cizrnou

Už dlouho tu nebyla cizrna. Nebudu vzdychat a radši to hned napravím. Těstoviny s cizrnou jsem poprvé našla v kuchařce „Jamie po italsku“ od Jamieho Olivera. Je to samozřejmě vyladěný recept, to né že né, ale člověk si s ním může trochu i pohrát podle toho, co má zrovna v lednici.

RECEPT

Cibuli, česnek a fenykl nakrájím nadrobno. U fenyklu odkrojím a vyhodím zdřevnatělé stonky a pak i úplně tu spodní tvrdou část. Zbytek bulvy nakrájím. Zelené chmýří si odložím stranou na zdobení. Při střední teplotě si v hrnci zahřeju olivový olej a cibuli, česnek i fenykl na něm opékám. Přidám trochu soli a sušeného rozmarýnu. Už jen tenhle základ fantasticky voní. Celé opékání mi zabere většinou 15 až 20 minut. Raději hezky zvolna a nikam nespěchat.

Mezitím mám čas propláchnout a nechat okapat cizrnu z plechovky. Okapanou cizrnu přidám do opečeného základu, promíchám a přileju zeleninový vývar. Když chci polívkovější konzistenci, dám vývaru víc, když chci spíš „kaši“ dám ho míň. V téhle fázi se tím ale ještě trápit nemusím, protože konzistenci můžu ladit i později. Přivedu k varu a vařím asi 30 minut při mírné teplotě. Pak si odeberu cca polovinu až třetinu vývaru s cizrnou, cibulí a fenyklem z hrnce a rozmixuju úplně dohladka. Vrátím zase zpátky.

V tuhle chvíli je taky čas přidat těstoviny a případně dolít vývar, pokud jsem se náhodou dostala na příliš kašovitou konzistenci. Doporučuji drobnější a kompaktnější těstoviny, ale kreativitě se meze nekladou. Těstoviny vařím zpravidla delší dobu, než je na obalu, tak s tím počítat. Musím taky čas od času míchat, protože v tuhle fázi se všechno velmi rádo přichytává u dna. Zase všechno při mírné teplotě. Ochutnávám, jestli už jsou těstoviny měkké, a doladím ještě chuť solí a rozmarýnem. Samozřejmě i teď můžu lehce naředit, pokud je potřeba. Hotovo.

Podávám posypané fenyklovým chmýřím, čerstvou petrželkou a zakápnuté olivovým olejem.

Pozn. Rozpis surovin je pro 4 malé jedlíky, když jde o předkrm, ale dva hladovější tohle množství zvládnou hravě sníst jako hlavní chod.

Těstoviny s cizrnou

Těstoviny s cizrnou

Těstoviny a luštěniny z jednoho hrnce. Ideální na podzim i v zimě. Vydatná a zdravá polévka, kde nikomu maso chybět nebude.
Prep Time 10 minutes
Cook Time 1 hour
Total Time 1 hour 10 minutes
Course Hlavní jídlo / Main Dish, Polévka / Soup
Cuisine Italské / Italian
Servings 3 porce

Ingredients
  

  • 2 ks cibule středně velké, nakrájené nadrobno
  • 1 bulvu fenyklu středně velký
  • 3 stroužky česneku nakrájného nadrobno
  • 2 lžíce olivového oleje na základ a potom ještě na polití při podávání
  • 1 plechovka cizrny 400g
  • 750 ml zeleninového vývaru bude záležet na konzistenci, kterou chcete dosáhnout
  • 150 - 200 g těstovin ideální jsou drobnější těstoviny
  • sůl
  • sušený rozmarýn
  • čerstvá petrželka

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Recipe Rating