Vánoční ovesné cukroví

Nejspíš to nebude na vítězství v soutěži krásy, ale chutí zaboduje zaručeně. V troubě si tohle cukroví dělá co chce a horko těžko najdu v jedné dávce dva opticky úplně stejné kousky. Milovníci úhledných a nazdobených kousků pokračovat ve čtení asi nebudou, ale všichni pojídači čokoládové granoly už zapínají troubu. Mouka nebude tentokrát vůbec potřeba.

RECEPT

Troubu předehřeju na 180°C. Cukr rozdělím na poloviny. Máslo, které jsem si včas vyndala z lednice a nechala změknout, utřu nejprve s jednou polovinou cukru do pěny. Teď jsou na řadě žloutky. Přidávám a zapracovávám je jeden po druhém. Z bílků a druhé poloviny cukru si vyšlehám sníh. Sníh i utřené máslo jemně propojím a pořád něžně míchám a míchám a sypu kakao a ovesné vločky. Nezapomenu na špetku soli. Až se všechno propojí, nachystám na plech pečící papír. Malou lžičkou se snažím umísťovat na plech co nejúhlednější hrudky směsi. Raději dál od sebe. 

Teď to bude chtít zase upřeně a opakovaně koukat do trouby, než si podle velikosti hrudek a trouby nastavím přesný čas pečení. Orientačně to je vždycky kolem 12 minut. Nejdřív v troubě hrudky povolí a trochu se rozjedou do stran, ale ne na placičky. Pak se ale postupně zpevňují a vytvoří se v nich malé póry. To je znamení, že všechno probíhá přesně tak, jak má. Vyndám plech z trouby. Chvilku na něm ještě cukroví nechám si oddychnout. Pak ho postupně a opatrně přendávám na mřížku, aby vychladlo. Hotovo.

Kdo bez zdobení nemůže vydržet, tak se samozřejmě dají pokapat ještě čokoládou.        

Vánoční ovesné cukroví

Ovesná kaše, polívka z ovesných vloček, ovesný jogurt, ovesný peeling, ovesný nápoj a vánoční ovesné cukroví tím pádem nemůže chybět. Křehké voňavé kakaové hrudky, které Vás dostanou do kolen.
Prep Time 15 minutes
Total Time 15 minutes
Course Dezert / Dessert
Cuisine České / Czech

Ingredients
  

  • 150 g másla
  • 150 g cukru krystal nebo krupice
  • 300 g ovesných vloček
  • 3 celá vejce velikosti M
  • 2 polévkové lžíce kakaa holanského typu
  • špetka soli

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Recipe Rating