Kakaové sušenky s kokosem

Kakaové sušenky s kokosem jsem jídávala jako malá holka k čaji. Nebyly domácí, máma je kupovala v sámošce pod názvem “Koka” a občas je proložila nákupem “Esíček” nebo “Derby”. Chutnaly mi všechny. Pak jsem na ně pro samou čokoládu ;) úplně zapomněla a až tohle léto jsem dostala na kakaové sušenky s kokosem takovou chuť, že jsem se pustila do hledání recpetu, protože je přeci nebudu kupovat, když si je můžu upéct. 

Na internetu je celkem hodně receptů, ale mně se nejvíc zalíbil ten na blogu Pradobroty. Vyzkoušela jsem ho několikrát s tím, že jsem si hrála s přidáváním a ubíráním surovin. Nakonec jsem skončila u původního receptu a přidala jen jednu ingredienci navíc – jedlou sodu. Díky ní jsou sušenky ještě o něco křehčí a tak to mám ráda. Takže děkuju, Pradobroty, za super recept na kakaové sušenky s kokosem, o který se podělím i tady u nás na blogu. :)

Ze všeho nejdřív vyndám z lednice máslo a nechám ho prostě ležet na lince, aby bylo pěkně změklý, až se pustím do přípravy těsta. 

Těsto je raz dva – jeho příprava trvá maximálně 15 minut. V míse utřu změklé máslo s cukrem moučkou, vanilkovým cukrem a žloutky. Přidám kakao, kokos a nakonec prosiju mouku smíchanou s jedlou sodou. Rukou vypracuju krásně voňavý, lesklý, kompaktní těsto. Udělám z něj kouli, tu zabalím do potravinářské fólie a nechám v lednici alespoň hodinku odpočinout a trochu ztuhnout.

Troubu nechám rozpálit na 180°C, plechy vyložím pečícím papírem, těsto vyndám z lednice a začne zenová část – válení malých kuliček, tedy budoucích sušenek. Pokud máte doma malé pomocníky, kteří se rádi motají v kuchyni, tak teď je ta správná doba přizvat je ke stolu. :)

Z “koule” vždycky odloupnu kus těsta, v ruce trochu propracuju a pak uždibuju menší kousky a v dlaních válím kuličky o velikosti větších lískových ořechů. Na jeden plech jich dávám s hezkými rozestupy přesně 30 a naplnit plech mi trvá maximálně 10 minut. Prostor okolo je důležitý proto, že následně vezmu vidličku a kuličky “rozplácnu”. Vzniknou kolečka s hezkým motivem od vidličky na povrchu. 

Toto množsví těsta vydá asi na 100 – 110 sušenek. Záleží samozřejmě na velikosti. Každopádně to jsou tak jako tak 4 plechy, které peču postupně, každý zhruba 12 minut.

Po upečení nechám sušenky vychladnout na plechu a následně je přendám do skleněné dózy s víkem. Takto uskladněné vydrží i pár týdnů (odleželé mi dokonce chutnají o něco víc) – jednou jsme byli delší dobu pryč, tak proto to vím. Jinak nám doma nikdy nic moc dlouho nevydrží. :)

Myslím, že kakaové sušenky s kokosem můžou plnit skvěle i roli vánočního cukroví a posloužit třeba jako výborný a voňavý jedlý dárek pro někoho, kdo má rád sladké. Mně by takový dárek radost rozhodně udělal. :)

Kakaové sušenky s kokosem

Křehké kakaové sušenky s chutí a vůní kokosu, ideální ke kávě nebo čaji.
Prep Time 15 minutes
Cook Time 20 minutes
Total Time 1 hour 35 minutes
Course Dezert / Dessert
Cuisine České / Czech
Servings 110 ks

Ingredients
  

  • 220 g čerstvého másla změklého
  • 100 g cukru moučka
  • 1 balení vanilkového cukru
  • 2 čerstvé žloutky
  • 2 lžíce holandského kakaa
  • 100 g strouhaného kokosu
  • 240 g hladké mouky
  • 1,5 lžičky jedlé sody

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Recipe Rating