Vanilkové rohlíčky – vánoční cukroví

Vanilkové rohlíčky - české vánoční cukroví

Vanilkové rohlíčky jsou třetím z mých oblíbených vánočních evergreenů. Jasný, nejsem sama, kdo na Vánoce tohleto úžasný křehký a voňavý cukroví peče, ale i tak se o svůj recept podělím, protože je zaprvý od mojí mámy, zadruhý by ho třeba někdo rád vyzkoušel a zatřetí by bylo fajn, kdyby se z rohlíčků zbláznil radostí i někdo další. O následný závislosti radši pomlčím :-).

Těsto je opět hotové raz dva. V míse smíchám mouku, cukr a ořechy. Vytvořím důlek a do něho dám vejce se žloutky a přidám na plátky nakrájené změklé máslo. Rukou začnu spojovat ingredience a zpracovávat těsto. Jakmile se spojí, vyklopím ho na pracovní desku a pořádně rukama vypracuju. Hnětu do té doby, než vznikne krásně hladké těsto. To zabalím do potravinářské folie a dám odpočinout alespoň na hodinu do lednice.

Troubu předehřeju na 180°C a plechy vyložím pečícím papírem. Já rohlíčky dělám tak, že z části těsta vyválím delší váleček, který rozdělím nožem na menší válečky, asi 5 cm dlouhé. Ty potom jen lehce doupravím do tvaru rohlíčků a kladu je na plech. Peču asi 10 minut, délka pečení záleží na troubě a taky na velikosti rohlíčků. Ještě teplé je obaluju v moučkovém a vanilkovém cukru.

Vanilkové rohlíčky - české vánoční cukroví

Vanilkové rohlíčky

Další z mých vánočních evergreenů. Křehké a voňavé vanilkové rohlíčky během našich Vánoc nikdy nechybí.
Prep Time 10 minutes
Cook Time 10 minutes
Total Time 1 hour 20 minutes
Course Dezert / Dessert
Cuisine České / Czech
Servings 4 plechy

Ingredients
  

  • 450 g hladké mouky
  • 60 g cukru moučka
  • 100 g vlašských ořechů (nastrouhaných najemno)
  • 250 g másla (změklého)
  • 1 čerstvé vejce
  • 2 čerstvé žloutky
  • moučkový a vanilkový cukr (na obalení)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Recipe Rating