Klášterní rohlíčky – vánoční cukroví

Klášterní rohlíčky - tradiční české vánoční cukroví

Mám hodně kuchařek. To není žádná novinka. „České Vánoce v kuchyni – Vzpomínky a recepty z Chodska a Pošumaví“ od Květy Korečkové nepatří sice, co se postupů týká, mezi detailní a velmi propracované, ale jsou to sebrané víceméně lidové recepty. Takže věty typu „pečte v horké troubě“ bez udání času a přesné teploty zní vlastně v tomhle kontextu úplně přirozeně a na místě. Mám tuhle knížku ráda a klášterní rohlíčky patří mezi mé nejoblíbenější recepty.

Tady je recept, trochu upravený. S těstem se pracuje velmi dobře. Rohlíčky se nedrolí a nejsou přeslazené. Chutnají hezky čokoládově a jsou křehoučké. Nemusí se dávat ani odležet. U nás doma mizí ještě z horkého plechu.

Do větší mísy si dám všechny suroviny a lehce je propracuju. Potom si všechno vysypu na pracovní desku a rukama zpracuju do hladkého těsta. Trvá to opravdu chvilku, tedy pokud použiju změklé máslo…to já tak často zapomenu vyndat z lednice. Nechám těsto minimálně hodinu odpočinout v lednici. Ideálně by mělo být zabalené v potravinové fólii.

Těsto vyndám a potom uždibuju kousky těsta, pokud možno stejně velké kousky, a tvaruju rohlíčky. Já nejdřív uválím v dlaních kuličky a pak rozválím na hubené válečky, které na plechu vyloženém pečícím papírem zahnu do tvaru rohlíčku.

Peču v předem vyhřáté troubě na 175 stupňů Celsia. Bude to trvat něco víc než 10 minut. Od 10 minut je vždycky kontroluju, ale bude záležet na velikostech rohlíčků a taky na troubě, ve které kdo peče. Neměly by výrazně ztmavnout. Kontroluju je tak, že jeden lehce nadzdvihnu a podívám se, jestli jsou zespodu upečené. Není to žádná velká věda.

Rohlíčky nechám vychladnout a zdobím čokoládou. Každý rok je zdobím trochu jinak, letos mléčnou čokoládou, loni jsem zdobila hořkou a bílou. Tak podle nálady a chuti. Hotovo.

 

Klášterní rohlíčky - tradiční české vánoční cukroví

Klášterní rohlíčky

Křehké čokoládové cukroví.
Prep Time 10 minutes
Cook Time 10 minutes
Total Time 1 hour 20 minutes
Course Dezert / Dessert
Cuisine České / Czech

Ingredients
  

  • 140 g hladké mouky
  • 100 g másla
  • 30 g moučkového cukru
  • 1 žloutek
  • 100 g mletých mandlí
  • 50 g najemno nastrouhané čokolády aspoň 60% kakaa
  • 1 špetka mleté skořice

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Recipe Rating