Nejvoňavější zeleninová polévka

Nejvoňavější zeleninová polévka podle TASTE Actually

Kdo si hraje, nezlobí. A kdo vaří, tak ten taky ne. Aspoň u nás doma to platí. Pánové si objednali zeleninovou polívku. Než jsem ji uvařila, skládali z kostek obrázky. Třeba toho kuchaře, který z týhle parádní polívky ani neochutnal.

Co mě pořád dokola může bavit na zelenině? Je to pravda, spousta jídel se tady točí kolem stejných základních surovin. Já jsem velký fanoušek kořenové zeleniny a ono je to vlastně podobný jako s těma kostkama na obrázku. Stačí zeleninu jinak nakrájet a poskládat a hned je z toho úplně jiný „obrázek“.

Ze všeho nejdřív si připravím všechnu zeleninu. Oloupu cibuli a pokrájím ji nadrobno, oloupu a nahrubo nastrouhám mrkev i celer. U pórku použiju maximum, takže se zbavím jenom ovadlých a poškozených částí zelených listů. Pak ho rozkrojím na bílou a zelenou část. Zelené listy rozeberu a pořádně opláchnu, aby mi v nich nezůstal písek. Rozkrájím je zase nadrobno. Bílou část pórku naříznu podélně a znovu pořádně propláchnu vodou. Nakonec ho rozkrájím na tenká kolečka a odložím ho stranou. Budu ho potřebovat narozdíl od kousků ze zelené části až na závěr.

Rozehřeju olivový olej v hrnci, hodím na něj cibuli a kousky zelené části pórku a opékám při střední teplotě asi 5 minut. Pak přidám zbytek nastrouhané zeleniny, teda celer a mrkev. Opékám všechno dalších 10 minut a potom přidám bobkové listy a nové koření. Já mám radši aromatičtější, takže dávám koření klidně i víc. Teď shrnu zeleninu na jednu stranu hrnce a na čistém dnu začnu opékat rajský protlak. Stačí dvě až tři minuty a už promíchám všechno dohromady. Když se protlak ke dnu hrnce přichytává, stačí do něj kápnout olivový olej. Přiliju vývar a vařím při střední až mírné teplotě 15 až 20 minut.

Než se uvaří polévka, připravím si řapíkatý celer na ozdobu. Očistím ho, zbavím ho vláken (pokud mám větší řapíky) a nakrájím na malé proužky. Pak je opékám na olivovém oleji při střední teplotě dokud se nerozvoní. Neměly by úplně změknout, musí pořád křupat. Bude to tak 5 minut.

Do polévky přidám nakonec ještě kolečka z bílé části pórku a stáhnu teplotu už jen na velmi mírnou a nechám na plotýnce už jen posledních 5 minut. Dochutím solí, pepřem, vylovím bobkový list a kuličky nového koření. Polívka je hodně hustá, takže tady je ještě ideální chvíle na ředění do takové hustoty, která každému vyhovuje. V té naší stojí samozřejmě lžíce. Tak už rychle ještě horkou na talíř a navrch nasypu opečený řapíkatý celer. Hotovo.

Jo, Oliver řapíkatý celer nemusí, takže ten si tam sype uvařená těstovinová písmenka.

Nejvoňavější zeleninová polévka podle TASTE Actually

Nejvoňavější zeleninová polévka

Polívka pro všechny, kteří se zeleniny nebojí!
Prep Time 10 minutes
Cook Time 30 minutes
Total Time 40 minutes
Course Hlavní jídlo / Main Dish, Polévka / Soup, Předkrm / Appetizer
Servings 6 osob

Ingredients
  

  • 3 mrkve 300 g
  • 250 g celeru
  • 3 řapíky řapíkatého celeru
  • 1 cibule 80 g
  • 1 pórek
  • 1,5 l zeleninového vývaru možná i trochu víc na ředění
  • 3 polévkové lžíce olivového oleje 2 lžíce do hrnce, 1 lžíce na řapíkatá celer
  • 100 g rajského protlaku kvalitního, který není moc kyselý ale spíše sladký, ideálně 3x koncentrovaný...jinak pomůže na dochucení polévky trochu cukru nebo medu
  • 2 bobkové listy já si dávám 3 kousky
  • 4 kuličky nového koření no a pro mě zase 6 kousků
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Recipe Rating