Polévka z červené řepy se zázvorem, kysanou smetanou a řeřichou

Polévka z červené řepy se zázvorem, kysanou smetanou a řeřichou

Můj fantastický muž, bez kterého by Taste Actually ještě teď  bylo jenom šíleným nápadem zahaleným v mlze, nemá rád červenou řepu. Tak jsem ho zachránila. Pozvala jsem na oběd a na tuhle polívku kamarádku. Ale není to polívka jenom pro holky, je to úžasná plná zimní chuť. Pikantní a rafinovaná. A ta barva, ta mě bude bavit pořád…..a jako v americkým filmu, veliký a dojemný happy end na závěr dne. Můj manžel si dodal odvahy, ochutnal polívku a červená řepa už u nás není tabu. Tak jo, utřu si slzu a tady je recept.

Odkrojím konce a oloupu červenou řepu (jednorázové rukavice se teď víc než hodí). Nakrájím ji na malé kousky, aby se rychleji uvařila. Oloupu bramboru a nakrájím ji zase na malé kousky. A teď ještě cibuli. Oloupu ji a pro změnu ji nakrájím nadrobno. Ještě chybí zázvor a chilli paprička. Zázvor oloupu a pokrájím nadrobno. Chilli paprička. Mám radši pikantní jídla, takže ji jenom nakrájím na kolečka a neřeším ani zrníčka.

Zahřeju olej ve větším hrnci a řepu, cibuli, bramboru, zázvor a chilli papričku na něm při střední teplotě pár minut opékám. Stačí 5 až 10 minut. Všechno zaliju vývarem a vařím asi 40 minut do té doby, než je řepa měkká. Všechno rozmixuju dohladka a dochutím solí.

Kysanou smetanu osolím a řeřichu připravím k servírování. Polévku při podávání kysanou smetanou a řeřichou ozdobím.  Hotovo.

Polévka z červené řepy se zázvorem, kysanou smetanou a řeřichou

Polévka z červené řepy se zázvorem, kysanou smetanou a řeřichou

Výrazná barvou i chutí. Vynikající krémová polévka, kterou si budete chtít dávat znova a znova.
Prep Time 10 minutes
Cook Time 45 minutes
Total Time 55 minutes
Servings 4 osoby

Ingredients
  

  • 500 g červené řepy
  • 1 menší brambory ideálně moučnatá, asi 100 g
  • 1 kousek čerstvého zázvoru asi 5 cm
  • 1 větší cibule
  • 1 malá chilli paprička
  • 1 polévková lžíce olivového oleje
  • 1 l zeleninového vývaru
  • sůl
  • čerstvá řeřicha na ozdobu, množství podle chuti
  • 150 g zakysané smetany

2 comments

  1. Polévka vypadá moc krásně :) Věřím, že manžel tomu přijde na chuť. Ten můj tedy aspoň ano :) Já dělám podobnou polévku a nakonec ji zasypu trochou balkánského sýra a nebo rovnou fety. Je to vynikající! Přeji hezký den

    1. Děkuji moc! Myslím, že když ji budu vařit přiměřeně často a přidám víc zázvoru, tak se s ní manžel nakonec spřátelí. Feta a červená řepa je i moje oblíbená kombinace:-)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Recipe Rating