Marinovaná červená řepa s tymiánem

Marinovaná červená řepa s tymiánem shora

Traumatický vzpomínky na kupovanou nakládanou červenou řepu k obědu ve školní jídelně? Tak ty já nemám. Vždycky mi chutnala a chutnat mi i bude. Protože jsem ale od dob školních o dost zmlsanější, pochutnám si dneska radši na jiných úpravách, hlavně na takových, které si doladím sama.

Tohle je sice recept pro úplné „červenořepné“ začátečníky, ale protože má milion a jedno využití, musím ho sem dát. Červenou řepu umyju a uvařím na páře do měkka. Testuju ji ostrým nožem, jestli už je měkká. Poznám, že je hotová, když nůž projde řepou úplně snadno, podobně jako u vařených brambor.

Řepu nenechám vychladnout a v rukavicích na jedno použití ji oloupu a nakrájím na velmi malé kostičky. Nejsem při vaření zrovna „cimprlich“, ale barví fakt pekelně. Vmíchám malinový ocet, sůl, med, čerstvě mletý pepř a lístky čerstvého tymiánu. Promíchám, dám všechno do skleničky nebo misky s uzávěrem a schovám do lednice. Hotovo.

Dá se jíst hned ale po dvou až třech dnech je ještě lepší. Jím ji jen tak s chlebem a sýrem cottage, mozzarelou, kozím sýrem i s Fetou. Je samozřejmě skvělá i k salátu (výraznějsí rukola ale i jemný polníček). Perfektně k ní ladí i nejrůznější semínka nebo ořechy. K podzimnímu i zimnímu menu se hodí jako předkrm nebo malý Amuse Bouche. Kombinace neberou konce a v lednici je tahle řepa hned po ruce.

Marinovaná červená řepa s tymiánem shora

Marinovaná červená řepa s tymiánem a kozím sýrem

Nekonečně kombinací. Červená řepa vařená v páře a pak dochucená jemnou marinádou je skvělý doplněk k sýrům i salátům.
Prep Time 5 minutes
Cook Time 30 minutes
Total Time 35 minutes
Course Hlavní jídlo / Main Dish, Předkrm / Appetizer
Cuisine České / Czech
Servings 3 osoby

Ingredients
  

  • 1 středně velká červené řepy
  • 1 polévková lžíce malinového octa
  • 1 polévková lžíce medu
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • 1/2 polévkové lžíce lístků čerstvého tymiánu

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Recipe Rating