Zapečený mangold s bylinkovou krustou

Zapečený mangold s bylinkovou krustou

Mám ráda vůně. Překvapivě nejenom vůně jídla, ale i svěžího vzduchu po dešti, dohořívající svíčky, těžkou vůni lilijí a taky benzín mi hodně voní. To aby ten úvod zas nebyl až moc poetickej.

Nemůžu se rozhodnout, jestli tohle jídlo líp voní nebo chutná. Už když připravuju krustu s bylinkama, točí se mi hlava, jak intenzivně to voní. A co teprv když dám mangold zapékat do trouby.

Je to úplně jednoduché jídlo, ale chuť  je úžasně rafinovaná. Lehká večeře nebo předkrm, hotovo raz dva. Recept, i když je původem ze Sicílie, jsem objevila v novozélandské kuchařce, kterou mi půjčila Lauren. Ať žije globalizace, že jo. Knížka se jmenuje Simple Pleasures a napsala ji Annabel Langbein. Jsou tam jídla z celého světa, ale všechno zpracované s takovou novozélandskou plážovou lehkostí. Knížka mě bavila stejně jako mě baví povídání o jídle s Lauren, která je taky z Nového Zélandu, a přivezla tuhle lehkost, nejenom kuchařku, až sem do Bonnu.

Nejdřív jdu na krustu. Natrhám na kousky staší chleba nebo bagetu. Chleba líp bez kůrky, pokud je hodně vypečená, nebo přidám kůrky jenom z některých krajíců. Tyhle kousky chleba ještě rozmixuju na menší kousíčky a dám si je stranou. Teď  dám do mixéru česnek, petržel, rozmarýn, ančovičky, máslo a citronovou kůru. Rozmixuju na pastu a přidám rozmixovaný chleba a nastrouhaný parmazán. Tuhle směs v mixéru jenom promíchám. Směs na krustu je hotová.

Předehřeju si troubu na 180 stupňů Celsia. Omyju listy mangoldu a ponořím je na 1 minutu do hrnce s vřící vodou, jenom aby ovadly. Vyndám je z vody, nechám okapat a rychle zchladím studenou vodou. Pak zase nechám vykapat a ještě listy „vyždímu“, abych z nich dostala co nejvíc vody. Mangold zmačkaný ze ždímání se dobře krájí, asi tak na 3 – 4 cm kousky včetně řapíků, které při vaření taky příjemně změkly. Kousky naházím do zapékací misky. Pokapu je olivovým olejem, posolím a opepřím. Pak promíchám směs na krustu ještě s piniovými oříšky, posypu jí mangold a peču v troubě než je krusta pěkně zlatá a křupavá. Bude to z trouby vonět asi 35 – 45 minut. Hotovo.

Tenhle mangold jíme teplý nebo při pokojové teplotě.

Zapečený mangold s bylinkovou krustou

Zapečený mangold s bylinkovou krustou

Mangold provoněný petrželkou, česnekem, ančovičkami, rozmarýnem, citronovou kůrou a máslem nezklame. Jednoduché i rafinované zároveň.
Prep Time 15 minutes
Cook Time 35 minutes
Total Time 50 minutes
Course Hlavní jídlo / Main Dish, Předkrm / Appetizer, Příloha / Side dish
Cuisine Italské / Italian
Servings 4 osoby

Ingredients
  

Bylinková krusta

  • 1/4 staršího chleba nebo půlka starší bagety
  • 4 stroužky česneku
  • 2 hrsti hladkolisté petrželky čerstvé
  • 1 polévková lžíce lístků rozmarýnu čerstvého
  • 3 ančovičky
  • 60 g másla změklého
  • 1 citrón - jemně nastrouhaná kůra
  • 1 hrst Parmazánu jemně nastrouhaného

Mangold

  • 16 - 20 listů mangoldu velkých
  • 3 polévkové lžíce olivového oleje
  • 2 polévkové lžíce piniových oříšků

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Recipe Rating