Koprová omáčka

Tradiční česká koprová omáčka

Klasika, že jo. Koprovku a vůbec českou kuchyni jsem začala vařit až od té doby, co jsme se přestěhovali do Německa. Já vím, člověk ocení spoustu věcí až, když je nemá pod nosem. Já taky.

Nevařím česká jídla ze stesku, vařím je z radosti, jak se u nás v Čechách skvěle a poctivě vaří. A krom toho, že zbožňuju českou koprovku, tak taky miluju český detektivky. Tak tady v Bonnu vařím koprovku a ještě vyšetřuju s Četnickýma humoreskama, s radou Vacátkem nebo někdy na mě při tom kuchtění Na kolejích čeká vrah. Koprovka a česká detektivka, to je moje milá a trochu napínavá česká chvilka tady u Rýna.

Zkusila jsem víc receptů, ale nakonec mi nejlíp sedí tenhle, od šéfkuchaře Tita Eliáše. Taková koprovka chutná jako od mojí babičky.

Příprava masa a teda i vývaru potrvá cca 4 hodiny, takže se hodí si to naplánovat nebo si vývar a maso uvařit den předem. Z masa očistím blány a dám do 4 litrů studené osolené vody. Přivedu k varu a nechám táhnout. Samozřejmě sbírám v počáteční fázi pěnu. Vývar vařím v hrnci bez pokličky a na konci vaření budu mít asi litr silného vývaru.

Rozpustím máslo v hrnci a na něm pak taky cukr. Přidám ocet. To teda pořádně zavoní, až to štípe v nose, když ho tam naliju. Teď je potřeba tuhle octovou směs přivést k varu, aby se ocet provařil a potom později už nesrazil smetanu. Jednoduchý a zaručený trik. Přiliju vývar a znovu přivedu k varu. A zase jakmile se vývar vaří, přileju mléko, přidám pepř a sůl. Nechám teď základ omáčky lehce bublat při mírné teplotě a připravím si toastové chleby na zahuštění. Okrájím z nich kůrku, tu potřebovat nebudu, a natrhám je na malé kousky.

Teď naházím většinu připravených kousků toastového chleba do omáčky a vařím dál 8 – 10 minut, až se toastový chleba téměř rozvaří. Pak omáčku rozmixuju ponorným mixérem do hladka a ještě ji i přepasíruju přes jemné síto. Omáčku vrátím zpátky do hrnce a nasypu do ní kopr a přiliju smetanu. Nechám jenom přejít varem. Hotovo.

Maso ohřívám ve zbylém vývaru nebo na páře. Koprovku mám ráda i v letní i zimní variantě. V létě s vařenými bramborami a se ztraceným vejcem, v zimě s masem a knedlíkem.

Tradiční česká koprová omáčka

Koprová omáčka

Jemná, sladká, voňavá omáčka jako od babičky.
Prep Time 10 minutes
Cook Time 4 minutes
Total Time 14 minutes
Course Hlavní jídlo / Main Dish, Omáčka / Sauce
Cuisine České / Czech
Servings 4 osoby

Ingredients
  

  • 800 g loupané plece hovězí přední
  • 4 l osolené vody na vývar
  • 100 g másla
  • 4 polévkové lžíce cukru
  • 4 polévkové lžíce octa
  • 100 ml mléka
  • sůl
  • pepř čerstvě mletý
  • 8 - 10 krajíčků světlého toastového chleba
  • 1 svazek čerstvého kopru
  • 300 ml smetany ke šlehání

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Recipe Rating