Polenta a moje Caponata

Polenta a Caponata

nebo taky mé pohodové italské odpoledne doma v Bonnu. Teď  nebudu široce popisovat, jak promyšlené a rafinované je spojení chutí polenty a caponaty, protože jsem to zas tak nepromýšlela. Po pravdě mě jenom honila mlsná. To se mi stává často. Připravit si polentu a k tomu ještě caponatu mi přišlo jako skvělej nápad. Vyšlo to, chutná to báječně.

V italské kuchyni nejsem nováček ani jako kuchařka a už vůbec ne jako strávník, ale caponatu jsem zatím vždycky jedla jenom zavařenou ze skleničky. Chutnala pokaždé skvěle. Já si ale ráda připravuju jídlo doma, no pak taky přesně vím, co tam dám, že jo. Recept na caponatu, jeden z miliónu, jsem našla v mojí bibli italského vaření, v Silver Spoon (už zase moje oblíbené nakladatelství Phaidon). Recept jsem si trochu upravila, ale základní finty jsem dodržela. Lilek jsem připravovala zvlášť, přidala jsem rozinky, kapary i olivy a rajčata jsem řádně svařila.

S mojí kamarádkou Andreou a jejíma dvěma užasnýma dětma se scházíme někdy na hřišti, ale neprobíráme počasí, ani jiné matky a dokonce ani poslední trendy v dětským oblečení. Celé odpoledne nad těma bábovičkama z písku obrazně vaříme, pečeme, ochucujeme a dochucujeme. Poslední naše hřišťové setkání dopadlo tak, že Andrea zalovila ve své sicilské kuchařce a uvařila jinou verzi caponaty hned taky, takže v pátek k snídani jsme ochutnávaly a porovnávaly caponaty hned dvě. Obě byly skvělé a každá jiná. Úplně přesně jako v Itálii, kde každá rodina ma tu svojí úplně nejlepší a chutná vždycky trochu jinak než ta od sousedů. Snad třeba každá caponata prozradí něco o tom, kdo ji vařil. Andrejky byla sladká a ta moje do kysela.

O polentě bych mohla snad napsat knihu. Nejspíš by se jmenovala Jak zkazit polentu na 1000+1 způsobů. Dlouho dobu se totiž polenta pod mýma rukama měnila na něco nepopsatelného a nepoživatelného. Ale já se snadno nedám odradit, takže můj 1002. pokus se zdařil a daří se i nadále a já si polentu můžu vychutnávat i doma. Inspirovala jsem se v mé oblíbené kuchařce Vegetarisch gut gekocht. Když do téhle kuchařky nakoukne masožravec jako já, snadno pochopí, že vegetariáni nemají vůbec nudný život.

CAPONATA

Na caponatu nakrájím lilky na nudličky a opeču je do světle hněda na pánvi na střední teplotě, na které si předtím zahřeju dvě lžíce olivového oleje. Na druhé pánvi začnu také na olivovém oleji opékat na mírné až střední teplotě cibuli. Cibule by měla změknout ale ne zhnědnout, takže to chvíli potrvá, tak 10 – 15 minut. Pak přidám rajčatovou passatu s kousky rajčat a pomalu rajčata svařuju a redukuju. Určitě to trvá minimálně 40 minut, klidně i 60 minut. Když jsou rajčata už pěkně redukovaná, přidám rozinky, piniové oříšky, kapary, olivy, ocet, cukr, sůl a pepř. A nakonec přimíchám opečené lilky. Zakápnu olivovým olejem a ozdobím čerstvou bazalkou. Hotovo. Podávám rovnou horkou nebo pokojové teploty.

POLENTA

Ve vyšším hrnci přivedu 800ml osolené vody k varu a nasypu do ní polentu. Teď pozor, polenta začne prskat. Stáhnu teplotu na velmi mírnou a míchám a vařím 40 minut. Připravím si máslo a lístečky čerstvého tymiánu na ochucení jedné části polenty a máslo a sýr na pokrájený na kostičky na druhou polovinu. Po 40 minutách si polentu rozdělím na dvě půlky a do jedné vmíchám máslo a tymián a do druhé sýr a máslo. Pak dám obě polenty do silikonové formy na chlebíček a polentu tam hezky uhladím. Teď by polenta měla zatuhnout aspoň 4 hodiny nebo i v lednici přes noc. Před podáváním ji vyndám z formy, nakrájím na plátky a na pánvi s olivovým olejem při střední teplotě opeřu do zlatava a křupava. Trvá to chvilku. Hotovo.

Polenta a Caponata

Polenta a moje Caponata

Jak jsem vyzrála nad polentou a jak jsem připravila mojí Caponatu.
Prep Time 10 minutes
Cook Time 45 minutes
Total Time 55 minutes
Course Hlavní jídlo / Main Dish, Předkrm / Appetizer, Příloha / Side dish
Cuisine Italské / Italian
Servings 4 osoby

Ingredients
  

Caponata

  • 2 lilky středně velké, nakrájené na nudličky
  • 4 cibule středně velké, nadrobno nakrájené
  • 5 polévkových lžic olivového oleje
  • 1000 g rajčatového pyré s kousky rajčat
  • 50 g kapar naložených v soli, omytých a osušených
  • 2 polévkové lžíce oliv kalamata bez pecky
  • 2 polévkové lžíce rozinek na 10 minut namočených v horké vodě, pak osušených
  • 100 ml bílého vinného octa
  • 1,5 polévkové lžíce cukru
  • 1 polévková lžíce piniových oříšků
  • sůl a pepř

Polenta

  • 200 g polenty každých 100 g polenty se vaří vždy ve 200 ml vody
  • 50 g tvrdého mladého sýra nakrájeného na malé kostičky
  • 40 g másla nakrájeného na kousky
  • 1 polévková lžíce lístků čerstvého tymiánu
  • sůl
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje na opékání polenty

Notes

Polenta a Caponata
Polenta a Caponata

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Recipe Rating