Čokoládová pěna a sezamová placička

Čokoládová pěna a sezamová placička

Jsem čokoládový závislák a spořádat na posezení půl pekáče brownies nebo tabulku čokolády mi nečiní žádný problém. Myslím tím velkou tabulku, žádnou malou tyčinku nebo tak něco. Mám nejradši mléčnou a pak kaštany, ten nugát obalený hořkou čokoládou. Pamatuju si, jak jsem na ně tajně chodila u babičky a dědy na sídlišti v Nymburce. Měli sladkosti schovaný v krásný skříňce v obýváku a kaštany (tenkrát mnohem krásnějc zabalený ve stříbrnym staniolu a červeným obalu) tam prostě vždycky byly, stejně tak jako dvě malý loutky Pinocchia, s kterýma jsem si tak ráda hrála. Kaštany tady jsou furt, mají i různý druhy, ale já si dávám ty původní. Možná i proto, že mě pojí s babičkou a dědou, kteří tu už nejsou.

Díky svý čoko obsesi jsem ochutnala šílený množství sladkostí a díky svý práci v gastronomii jsem se zamilovala do čokoládový pěny a fondantu a možná právě i díky nim jsem měla svou práci o to radši. A protože jsem svou gastronomickou etapu pověsila na nějaký čas na hřebík, ale bez čoko pěny si život neumím představit, tak jsem se rozhodla, že se ji naučím. Vyzkoušela jsem několik receptů, ale tenhle jsem si oblíbila. Je jednoduchý, rychlý a ta chuť… ta je senzační.

Čokoládu s máslem vložím do misky a rozpustím pomalu ve vodní lázni. Jakmile se zcela rozpustí, tak odstavím. V další nádobě ušlehám šlehačku tak, aby nebyla úplně tuhá, ale ani moc tekutá. V poslední, větší míse rozšlehám ručním šlehačem vajíčka do krásné světlé pěny, pak vařečkou jemně vmíchám Baileys, čokoládu s máslem a připravenou šlehačku. Míchám opatrně do té doby, než se vše spojí a zbarví do krásné hnědé čoklodové barvy. Pak už jen přendám do menších skleniček a šoupnu alespoň na hodinku do ledničky.

Čokoládová pěna je skvělá s malinami, borůvkami, ostružinami, s vanilkovou zmrzlinou a taky se sezamovou placičkou. Tu jsem zkoušela prvně a výsledek mě mile překvapil – v pánvičce na mírném ohni rozpustím cukr s vodou, důkladně smíchám a vařím do té doby, než to hezky zezlátne. V této fázi vaření se snažím moc nemíchat, aby cukr nezačal zbytečně krystalizovat. Pak přisypu sezamová semínka a pokračuju ve vaření. Jakmile má směs sytě zlatou barvu, naliju ji na pekáč, na kterém mám připravený olejem potřený pečící papír, a stěrkou ji uhladím asi na půl centimetru vysokou placku. Nechám zhruba 15 minut vychladnout a pak nalámu nebo nakrájím na menší placičky.

Aby bylo mé čokoládové šílenství kompletní, tak přítště dám ten fondant… asi ho zkusím podle receptu mého bývalého kolegy, cukráře Christopha. Už se těším :).

Čokoládová pěna a sezamová placička

Čokoládová pěna a sezamová placička

Nadýchaná, jemná, lahodná.
Prep Time 20 minutes
Total Time 1 hour 20 minutes
Course Dezert / Dessert
Servings 4 menší skleničky

Ingredients
  

Čokoládová pěna

  • 110 g hořké čokolády kvalitní, rozlámané na kousky
  • 35 g másla rozkrájeného na kousky
  • 170 ml smetany ke šlehání
  • 1 vejce velké
  • 1/2 lžíce Baileys

Sezamová placička

  • 225 g přírodního cukru
  • 4 lžíce vody
  • 100 g sezamových semínek

Notes

Sezamové placičky se připravují asi 35 minut, včetně 15 minutového čekání, než placka ztuhne a bude ji možné nalámat nebo nakrájet hala bala na malé kousky. Z uvedeného množství to dá asi na 15 menších placiček.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Recipe Rating