Salát z quinoy, cukety a papriky s houbami nebo s avokádem a kukuřicí

Salát z quinoy s cuketou a paprikou a houby z trouby

Je to neuvěřitelný, v sobotu jsme v celkovém počtu sedm dospělých a pět dětí snědli 3 kila řízků. Nebyly to padesátiny, nebyla to jihočeská veselka, byla to dvojitá narozeninová oslava dvou bezva pětiletých kluků. Na řízcích by nebylo nic zvláštního, to uznávám. No jo, ale tyhle byly smažené pod širým nebem. A tomu já tady v Bonnu říkám pořádnej odvaz. Griluje tu každý, ale řízky jsme dělali jenom my.

Ovšem po takových masových orgiích přijde vhod odlehčené pondělí a spíš i celý týden. Na pondělní večeři jsem připravila quinou, tentokrát jako salát.

Quinou vařím 12 minut ve 450 ml vody. Potom ji sundám z plotýnky a nechám stát ještě 10 minut, než ji přesypu do mísy. Nakonec přiliju lžíci olivového oleje a promíchám.

Mezitím si nakrájím cuketu na širší kolečka a ty na čtvrtky. Papriku očistím a pokrájím na menší kostičky. Rozehřeju dvě pánve s trochou olivového oleje, stačí míň než jedna polévková lžíce na každou. Pak na střední teplotě opékám cuketu do měkka a do světle hněda. Papriku opékám taky do změknutí a čekám, až lehce zhnědne. Houby připravuju v jednoduše troubě viz. Houby z trouby. Jenom tentokrát jsem přihodila špetku sušeného tymiánu.

Cuketu a papriku smíchám s quinoou a pořádně osolím, opepřím, přidám 4 lžíce olivového oleje a 3 lžíce balsamicového octa. Nakonec lístky čerstvého tymiánu. Všechno pořádně promíchám. Houby servíruju většinou vedle, protože náš Oli je nemá moc rád, ale nic nebrání tomu, taky je přimíchat do quinoy.

Oli, ten si objednává variantu bez hub, ale zato s avokádem a sterilovanou kukuřicí. Tuhle verzi ještě ozdobím rajčátkama a bazalkou. Množství avokáda i kukuřice záleží na chuti každého. Na jednu porci dávám čtvrt avokáda a polévkovou lžíci kukuřice.

Hotovo.

 

 

Salát z quinoy s cuketou a paprikou a houby z trouby

Salát z quinoy, cukety a papriky s houbami nebo s avokádem a kukuřicí

Prep Time 45 minutes
Total Time 45 minutes
Course Hlavní jídlo / Main Dish
Servings 3 osoby

Ingredients
  

  • 150 g quinoy
  • 1 ks oranžové kapie
  • 1 ks cukety
  • 6 polévkových lžic olivového oleje
  • 3 polévkové lžíce balsamicového octa
  • avokádo
  • sterilovaná kukuřice
  • 1 polévkové lžíce lístků čerstvého tymiánu

Notes

Salát z quinoy s cuketou, paprikou, avokádem a kukuřicí
Salát z quinoy s cuketou, paprikou, avokádem a kukuřicí

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Recipe Rating