Banánovo medový chleba

Skvělý a voňavý banánovo medový chleba

Chleba, banány, med. Tahle trojka je pro mě rozhodně skvělá kombinace a když jsem v jedné z kuchařek Jamieho Olivera narazila na recept, který tyhle tři úžasňáky spojuje, bylo mi jasný, že se do toho hned pustím. Pravda, dost mě přemlouval Tom a já sama byla zvědavá, protože chleba na sladko není zrovna na předních příčkách v mém gastro žebříčku. Tenhle banánovo medový chleba mě ale mile překvapil, svou chutí, vůní, jemností.

Mouku nasypu na vál, udělám si v ní pořádný důlek a naliju do něj asi polovinu vlažné vody s banánovým pyré (do odměrky si dám umixované pyré ze tří banánů a doliju do 650 ml vlažnou vodou). Přidám rozdrolené droždí, med, cukr a sůl a tekutou směs hezky promíchám vidličkou.

Začnu svižně hrnout mouku ze stran do středu, až se spojí s tekutinou a pak přiliju zbytek směsi banánu a vody a znovu zpracovávám s moukou. Promačkávám, poplácávám, hnětu těsto, aby se veškerá tekutina spojila s moukou. Možná bude třeba trochu vody přidat, kdyby to bylo moc suché.

Tohle je snad nejtěžší fáze, kdy to chce fakt vynaložit celkem dost síly na vypracování těsta, takže válím, hnětu, překládám, mačkám,… furt dokola, intenzivně třeba 5 minut nebo do té doby, než vznikne pěkně pružné těsto.

To dám do mísy, popráším moukou, přikryju fólií a nechám asi 30 minut kynout v teple. Mělo by téměř zdvojnásobit objem.

Těsto poté znovu asi minutu prohnětu a vybouchám z něj vzduch. Rozdělím ho na 10 stejných dílů a udělám hezké bochánky, které naskládám těsně vedle sebe do moukou poprášené zapékací mísy nebo pekáčku. Nechám ještě hodinku kynout.

Troubu si rozehřeju na 190°C a ještě předtím, než dám chleba péct, tak bochánky štědře potřu medem. Peču asi 25 minut do zezlátnutí.

Banánovo medový chleba je boží ještě teplý, s máslem a kakaem. Možná proto ho příště upeču buďto z poloviční dávky nebo pozvu sousedy a kamarády, aby se snědl čerstvý, protože tak je prostě nejlepší.

Skvělý a voňavý banánovo medový chleba

Banánovo medový chleba

Nejlepší je teplý s máslem a kakaem
Prep Time 40 minutes
Cook Time 25 minutes
Total Time 1 hour 6 minutes
Course Dezert / Dessert, Hlavní jídlo / Main Dish
Cuisine Britské / British
Servings 10 bochánků

Ingredients
  

  • 1 kg hladké mouky + na poprášení válu a zapékací misky
  • 3 banán větší, zralejší
  • vlažná voda instrukce v návodu
  • 8 lžic tekutého medu
  • 30 g čerstvého droždí
  • 2 lžíce cukru krupice
  • 30 g mořské soli
  • med na potření chleba těsně před pečením

Notes

banan bread_small4

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Recipe Rating