Celerovo bramborová polévka s lanýžovým olejem

V zimě si polévku dávám ze všeho nejradši. Polévka a zima k sobě prostě patří. Když je pořádně hustá, tak ji mám často jako hlavní jídlo. Jo, a naučila jsem se ji i snídat. Mám ráda snad všechny polévky… čočkovou, bramborovou, květákovou, brokolicovou, hráškovou, zeleninovou, hrstkovou, gulášovou, zabijačkovou, dršťkovou, česnečku, kulajdu, silný hovězí a kuřecí vývar s domácími nudlemi nebo játrovými knedlíčky. Tuhle zimu ale ujíždím obzvlášť na celeru. Celerovo bramborová polévka ovoněná lanýžovým olejem je jednoznačně hitem letošní zimy a taky hitem našeho lednového whole30 jídelníčku :-).

Jak na ni? Naprosto jednoduše. Do většího hrnce dám lžíci domácího sádla (při whole30 použiju místo sádla 2 lžíce olivového oleje), nechám zpěnit asi 3 minuty cibuli, na cibuli hodím celer a restuju dalších 3 – 5 minut. Mezitím si připravám zeleninový vývar tak, že v uvařené vodě rozpustím kostky Alnatura bujónu. Ten naliju do hrnce a hned přidám brambory. Přiklopím pokličkou a nechám probublávat do změnknutí celeru a brambor. Trvá to asi 15 – 20 minut. Jakmile je zelenina měkká, stáhnu z ohně a tyčovým mixerem rozmixuju dohladka. Nakonec dochutím solí a pepřem, zakápnu lanýžovým olejem, který ji nádherně provoní, a při servírování posypu nasekanou petrželkou.

Někdy místo brambor nebo i kromě nich do polévky přidám jednu větší mrkev. Polévka se díky ní po rozmixování zbarví trochu do oranžova. Vždycky mám stranou připraveno ještě trochu vývaru, kdyby se mi zdálo, že je polévka moc hustá. Jo, a občas používám místo petrželky čerstvý tymián. Polévka dostane rázem jiný šmrnc.

Celerovo bramborová polévka s lanýžovým olejem

Jednoduchá, rychlá, voňavá, tak akorát hustá. Ideální polévka na zimu.
Prep Time 40 minutes
Total Time 40 minutes
Course Polévka / Soup
Cuisine České / Czech
Servings 2 polévky

Ingredients
  

  • 1 lžíce sádla (whole30 variant by byla s olivovým olejem)
  • 1 cibule (nakrájená najemno)
  • 700 g celeru (1 střední bulva, oloupaná, nakrájená na menší kousky)
  • 3 brambory (menší, oloupané a rozkrojené napůl)
  • 1,5 l zeleninového vývaru (2 kostky zeleninového bujónu Alnatura)
  • sůl a pepř
  • 1 lžička lanýžového oleje
  • čerstvá petrželka

Notes

Verze 5

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Recipe Rating