Špaldovo-pšeničný toastový chleba

Špaldovo-pšeničný toastový chleba - nakrojený

Já padám. Upéct si chleba mezi sestavováním vesmírné lodi Naboo Starfighter z Lega, zápasem ve STIGA hokeji s Oliverem a vypráním tuny špinavého prádla po naší české vánoční tour!? Jde to a je to hračka! Mnohem snadnější než zabavit našeho úžasného pětiletého syna.

Naprosto dokonalý recept na domácí toastový chleba, který jsem objevila na jednom z mých oblíbených českých foodblogů www.kublanka.cz. A hledala jsem hodně dlouho a skoro všude po světě. Našla jsem nekonečně receptů na toastový chleba, ale většinou jsou pekelně složité nebo jsou v nich tuny cukru.

Oproti původnímu receptu jsem nahradila jen polovinu pšeničné hladké mouky moukou špaldovou celozrnnou. Jinak jsem nechala všechno tak. Těsto se špaldovou moukou je jen trochu víc lepivé, než když se použije jenom hladká pšeničná mouka, ale pracuje se s ním i tak velmi dobře. Když si vzpomenu na zadělávání těsta na briošky, tak tohle je vážně procházka růžovým sadem.

Nejprve vážím špaldovou a pšeničnou mouku. Ve velké míse smíchám obě mouky a sůl. Přidám ještě změklé máslo. Teď  svižně pracuju prsty s moukou a máslem tak, jako bych dělala drobenku. Jde hlavně o to, aby v mouce nezůstaly velké kusy másla.

V menší misce rozmíchám čerstvé droždí a vlažnou vodu. Vliju droždí s vodou do větší mísy s moukou, solí a máslem. Nejprve všechno v míše vařečkou propojím. Pak si vysypu těsto na pracovní desku. Stačí ji opravdu lehounce pomoučnit. Vypracuju hladké těsto. Dokonce se toho někdy ujme i Oliver. Jde to opravdu rychle, nepotřeboval na to ani 5 minut.

Těsto vrátím zpátky do mísy a překryju ho potravinářskou fólií a nechám kynout. Teď zalovím ve skříni a připravím si formu na chlebíček o velikosti 30x11x7 cm a vymažu ji máslem.

Teď je to klasika, protože čekám, až těsto zdvojnásobí svůj objem, vyklopím ho opatrně zase na pracovní desku. Rozkrojím ho na dvě stejně velké části. Každou část vyválím do obdélníku (poměřuju si formu při vyvalování, aby delší strana obdélníku těsta byla stejně dlouhá jako delší strana formy), který pak sroluju do ruličky, tak aby rulička zaplnila polovinu chlebíčkové formy podlouhle. Spoj na ruličce musí přijít na spodek formy. Druhou ruličkou zaplním zbylé místo ve formě. Znovu překryju potravinářskou fólií a nechám kynout.

Tak teď už zase těsto ve formě zdvojnásobilo svůj objem. Předehřeju troubu na 230 stupňů Celsia. Potřu ještě chleba rozšlehaným celým vejcem. Šoupnu chleba do trouby a peču ho 15 minut na 230 stupňů Celsia. Ačkoli jsem poprvé dostávala u trouby infarkt, že kůrka zvrchu tmavne moc rychle, udržela jsem nervy na uzdě a nesnažila jsem se chleba zachraňovat. Všechno dopadlo dobře. Po prvních 15-ti minutách stáhnu teplotu na 200 stupňů Celsia a peču dalších 20 minut.

Když chleba vyndám, vyklepnu ho z formy hned na mřížku. Teď ho hypnotizujeme všichni pohledem, aby co nejrychleji vychladnul. Hotovo.

Špaldovo-pšeničný toastový chleba - nakrojený

Špaldovo-pšeničný toastový chleba

Tak jednoduchý a výborný domácí toastový chleba, že tomu sama ještě pořád nemůžu uvěřit.
Prep Time 15 minutes
Cook Time 35 minutes
Total Time 50 minutes
Servings 1 bochník

Ingredients
  

  • 250 g špaldové celozrnné mouky
  • 250 g hladké pšeničné mouky
  • 30 g změklého másla
  • 10 g soli
  • 300 ml vlažné vody
  • 1 vejce na potření
  • 20 g čerstvého droždí

Notes

Toastovy chleba
Toastovy chleba

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Recipe Rating