Zelný salát se sušenými meruňkami a s trochou exotiky v zálivce

Zelný salát se sušenými meruňkami a s trochou exotiky v zálivce

Zelí, to já dovedu. Toho já dovedu sníst neuvěřitelný množství. Na všechny způsoby. Teplý, studený, kyselý, sladký, zelňáky, zelňačku, zelný listy, červený i bílý, prostě všechno. Co se zelí týče, nebojím se ničeho. Tenhle salát se na první pohled může zdát poněkud překombinovaný, ale zdání klame.

Nakrájím si hodně na jemno nebo nakrouhám menší hlávku bílého zelí (bez košťálu). Na saláty beru nejradši špičaté zelí, je křehčí, ale dá se použít i normální. V míse posypu zelí solí (1-2 čajové lžičky) a pořádně ho se solí prohnětu, stejně jako těsto (U bílého zelí to může trvat i 5 minut, ale u špičatého zelí budou 2 minuty stačit.). Zelí krásně zkřehne.

Sušené meruňky si nakrájím na slabounké nudličky. Čerstvý zázvor oloupu a nakrájím na co nejmenší kostičky. Červenou cibuli očistím a nakrájím nadrobno. Z chilli papričky odkrojím stopku a pak ji nakrájím na co nejdrobnější kostičky včetně semínek a žeber, když mám chuť na pálivější variantu. Jinak semínka i žebra z papričky vyndám a pak teprve nadrobno nakrájím.

Římský kmín si na pánvičce nasucho opeču. Trvá to asi minutu, moc krásně začne vonět. Kmín, zázvor a chilli papričku dám do hmoždíře a rozmělním na co nejjemnější pastu. Na jedné lžíci olivového oleje nechám při mírné teplotě zesklovatět cibuli. Když je cibule hotová, vypnu plotýnku, ale pánvičku na ní ještě nechám.Teď na cibuli naliju ocet, promíchám a přidám ještě pastu z hmoždíře. Nakonec přiliju zbylý olej a všechno prošlehám. Teď naliju všechno na zelí a přidám i meruňky. Promíchám. Ochutnám a případně ještě dochutím octem nebo dosolím. Před podáváním ještě salát posypu nadrobno nakrájenou pažitkou. Hotovo.

Zelný salát se sušenými meruňkami a s trochou exotiky v zálivce

Zelný salát se sušenými meruňkami a s trochou exotiky v zálivce

Zelný salát s meruňkami a zázvorem, který chutná i v zimě.
Prep Time 30 minutes
Total Time 30 minutes
Course Hlavní jídlo / Main Dish, Předkrm / Appetizer, Příloha / Side dish
Servings 3 osoby

Ingredients
  

  • 1 menší hlávka špičatého zelí nebo i normálního bílého zelí
  • 100 g sušených meruněk
  • 1 červené cibule středně velká
  • 1 cm čerstvého zázvoru
  • 1 čajová lžička římského kmínu
  • sůl
  • 1 chilli paprička
  • 4 polévkové lžíce olivového oleje
  • 2,5 polévkových lžic bílého vinného octa
  • 1/5 svazku čerstvé pažitky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Recipe Rating