Fazolový salát s tuňákem

Fazolový salát s tuňákem

Včera v noci jsme přijeli po více jak 2 týdnech z Čech domů do Bonnu. Někdy těch 700 km utíká rychle a jindy pomalu. Náš malý rošťák zůstal ještě v Čechách na prázdninách, takže jsme nemuseli miliónkrát odpovídat na nejčastěji pokládanou prázdninovou otázku: „Mamí, tatí, kdy už tam budém?“ Ve středu večer vyrážíme zase do Prahy, takže od téhle notoricky známé otázky nás dělí jenom 3 dny a dalších 700 km. Těšíme se samozřejmě už teď.

No jo, ale co to teda všechno znamená? Znamená to, že naše zlato si ještě pár dní bude užívat poctivé české kuchyně. Znamená to, že doma máme prázdnou lednici, do které se nevyplatí na 3 dny nakupovat. Znamená to taky, že k obědu si musím ulovit něco ze stálých domácích zásob. Ale šidit se rozhodně nebudu.

Fazole a tuňák jsou stejně známá kombinace chutí jako ta dětská nedočkavá otázka. Dneska jsem si ji trochu doladila. Fazole v plechovce a tuňák tamtéž je u mě v kuchyni vždycky po ruce. Pořádně propláchnu v cedníku fazole, nechám je okapat a pak je nasypu do větší mísy, aby se mi všechno dobře míchalo. Tuňáka nechám taky v cedníku okapat a přisypu ho k fazolím. Pokrájím naloženou pečenou papriku na velikost sousta nebo menší. Na stejně velké kousky nakrájím i naložená sušená rajčata. Rajčata i papriky nechám okapat jen tak lehce, protože olej, ve kterém byly naložené, dodá salátu další chuť. Teď všechno promíchám a některé z fazolí i rozmačkám, aby se chutě hezky promísily. Osolím a opepřím. Přidám ještě okapané kapary a lístečky tymiánu tak ze 4 větviček. Znovu promíchám, ale snažím se, aby se mi kapary moc nerozdrtily. Zůstane tak pěkná struktura salátu. Nakonec ještě přimíchám balsamicový ocet. Ještě si salát ozdobím olivami. Olivy jím ve všech skupenstvích. Dneska mám kalamata. Hotovo.

Když bych nebyla líná a došla si pro bagetu, tak si salát ještě pořádně zakápnu olivovým olejem nebo přidám lžící oleje z rajčat nebo paprik. No, ale dneska teda výjimečně bez.

Fazolový salát s tuňákem

Fazolový salát s tuňákem

Prep Time 10 minutes
Total Time 10 minutes
Course Hlavní jídlo / Main Dish
Cuisine Španělské / Spanish
Servings 2 osoby

Ingredients
  

  • 1 plechovka máslových fazolí 400g, říká se jim také velké nebo obří fazole
  • 1 ks pečené naložené papriky v oleji
  • 4 půlky sluncem sušených v oleji naložených rajčat
  • 2 lžičky kapar naložených a okapaných
  • 1 plechovka tuňáka ve vlastní šťávě 185 g před a 140 g po odkapání
  • 2 lžičky balsamicového octa
  • sůl
  • pepř čerstvě namletý
  • 4 větvičky čerstvého tymiánu

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Recipe Rating