Pečené brambory s rozmarýnem

Pečené brambory s rozmarýnem

Vůbec netvrdím, že jsem objevila „Ameriku“, ale mám ráda, když i úplně obyčejné jídlo, které vařím doma běžně, vypadá pěkně a pokaždé jinak. Brambory jako přílohu jíme určitě i několikrát do týdne. Takže jednoduše ale efektně. Potřebuju jenom pár surovin a trochu krájení a pak už se o všechno postará trouba.

Umyju brambory a krájím na co nejslabší proužky těsně vedle sebe, ale nedoříznu je. Dávám pozor, abych bramboru nepřeřízla. Rozehřeju troubu na 200 stupňů Celsia. Naskládám brambory na hlubší plech nebo do pekáče nebo i zapékací misky. Pokapu je olivovým olejem. Zrovna nešetřím, ale plavat v oleji by brambory určitě neměly. Nijak jim to na chuti neprospěje. Posolím, popepřím a ještě přidám čerstvý rozmarýn. Pak už je dám rovnou do vyhřáté trouby a odkryté je peču asi 40 minut. Záleží podle velikosti brambor. Pokud mám menší brambory, zkusím je už po 30 minutách. Stačí do nich jenom píchnout ostrou vidličkou a hned je jasno, jestli už jsou dost měkké. Brambory napovrchu zezlátnou, jsou lehce křupavé, uvnitř jsou měkké a mají opravdu skvělou chuť. Úplně bramborovou. Hotovo.

Někdy přidávám i slaninu pokrájenou na malé kousky. Stačí, když brambory posypu až posledních 10 minut před koncem pečení. Jinak by se slanina moc vypekla.

Pečené brambory s rozmarýnem

Pečené brambory s rozmarýnem

Prep Time 10 minutes
Cook Time 40 minutes
Total Time 50 minutes
Course Hlavní jídlo / Main Dish, Příloha / Side dish
Cuisine České / Czech
Servings 4 osoby (příloha)

Ingredients
  

  • 12 ks brambory stejně velkých, ideálně varný typ A, lojovité
  • 4 polévkové lžíce olivového oleje
  • 4 větvičky čerstvého rozmarýnu
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • 4 plátky slaniny pokrájené na menší kousky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Recipe Rating