Citronové bábovičky s polevou

Citronové bábovičky s polevou

Nevím, jak to máte vy, ale mně stačí ke štěstí relativně málo – třeba dobrá káva a citronové bábovičky. Za kafe utrácím nehorázný peníze, ale jsou to dobře investovaný peníze. Jde přece o moje štěstí, že jo ;-)? No, a pak ty bábovičky s jemnou citronovou polevou – ty jsou tak dobrý, že vám musím říct, jak na ně.

RECEPT

Troubu předehřeju na 170°C, připravím si plech – na ten budu klást bábovičky, silikonové formičky báboviček vymažu lehce máslem nebo olejem.

Ve větší míse vyšlehám ručním šlehačem vajíčka s cukrem do světle žluté pěny – trvá to tak 3 minuty. Vmíchám jogurt, olej a šťávu z citronu. Nakonec přidám přesátou mouku s kypřícím práškem a citronovou kůru. Lehce ještě zamíchám a těsto je ready. Hned jím začnu plnit formičky, které kladu na připravený plech. Šoupnu do trouby na 25 minut, po 20. minutě už raději kontroluju – povrch by měl být lehce nazlátlý.

Než se bábovičky upečou, připravím si polevu. Do misky dám lžíci citronové šťávy, lžíci vody a začnu postupně přidávat moučkový cukr. V přehledu surovin jsem uvedla 100 gramů, ale pokud se mi moc nechce kontrolovat množství, tak jednoduše přidávám, metličkou šlehám a sleduju konzistenci. Ta by měla být spíš trochu hustší než řidší.

Jakmile jsou bábovičky upečené, nechám je chvíli na plechu odpočinout, potom je vyklopím z formiček, přendám na mřížku a počkám do jejich úplného vychladnutí. Nakonec vršky báboviček namočím v polevě a případně ještě drobně posypu kůrou z citronu.

Než si připravím svou oblíbenou filtrovanou kávu, poleva akorát zatuhne a já mám tak vyřešený dezert – má půlhodinka absolutního štěstí může začít. :-)

Citronové bábovičky s polevou

Citronové bábovičky s polevou

Sladké tak akorát, kyselé tak akorát, voňavé, vláčné, snadné a rychlé na přípravu, ideální nejen na víkend - to jsou citronové bábovičky s polevou.
Prep Time 20 minutes
Cook Time 25 minutes
Total Time 45 minutes
Course Dezert / Dessert
Cuisine České / Czech
Servings 12 ks

Ingredients
  

Bábovičky - těsto

  • 2 čerstvá vejce
  • 120 g přírodního cukru
  • 150 g bílého jogurtu
  • 100 ml oleje
  • citronová šťáva z 1/2 citronu
  • 200 g polohrubé mouky
  • 1 balení kypřícího prášku
  • kůra z 1/2 citrónu

Bábovičky - poleva

  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžce vody
  • 100 g cukru moučka

Notes

2 comments

  1. Ahoj. V anglických verzích vašich receptů si pletete „Cumin“ což je Římský kmín s „Caraway Seed“ což je náš „Český“ kmín. Máte to špatně napřiklad v receptech na Kulajdu a Bramboračku. Tak si to opravte:-). Hodně zdaru

    1. Dobrý den! Máte pravdu. To je teda nadělení. A to jsem si vůbec nevšimla Vašeho komentáře. Hned prosvištím i další recepty. To je tak, když člověk motá všechny jazyky dohromady, pak je z toho kmínové zmatení. Díky moc! Ať se daří i Vám:-) irena

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Recipe Rating