Lehké trhané kuřecí maso s uzenou paprikou

Lehké trhané kuřecí maso s uzenou paprikou

S tímhle trhaným kuřecím jsem si ostudu ještě neutrhla. Hodně dlouho laděný recept. Po všech možných i nemožných kombinacích koření jsem dospěla nakonec jako vždy k tomu nejjednoduššímu.

A teď je mi jasný, že každého napadne otázka. A proč jako kuřecí, vždyť tradiční je trhané vepřové, tak co tohle jsou zase za nesmysly. Jo, já zbožňuju trhané vepřové, jenže vepřové už tak zas nezbožňuje mě. Jenže já si nedovedu odepřít, co mám ráda. Tak jsem postupně doputovala k trhanému kuřecímu. Úplně se děsím, že to tady napíšu, ale je to vlastně dietní. Vystačím si s dvěma lžícemi oleje na 850g kuřecích prsou. To by šlo.

RECEPT

Kuřecí prsa bez kůže a bez kosti nechám v celku (těch 850g jsou 4 větší kuřecí prsa). Opláchnu je studenou vodou. Usuším. Očistím od zbytků blan a tuku. Velmi velkoryse je ze obou stran osolím a opepřím.

Olej naliju do hluboké pánve, ke které mám i poklici, nebo do nějakého bytelnějšího hrnce. Zahřeju v pánvi nebo hrnci olej při vyšší teplotě. Pak kuřecí prsa zprudka opeču, tak aby zezlátly z obou stran. Bude to trvat jen pár minut. Stáhnu teplotu na střední nebo lépe mírnou a v tuhle chvíli zasypu maso nadrobno nakrájenou cibulí. Cibuli posypu cukrem a posolím. Nakonec přisypu ještě uzenou papriku. Nic nemíchám, nechám to tak. Teď ještě zakryju hrnec pokličkou. Po 10 minutách zkontroluju, jestli se nic v hrnci nepřichytává. Běžně cibule i kuřecí prsa pustí opravdu hodně tekutiny, tak nemusím vůbec podlévat. Kdyby náhodou, tak podleju trochou vody. Po hodině a půl mám hotovo. Kuřecí prsa budou ještě držet vcelku, ale už jsou velmi měkká. Vypnu plotýnku a z cibulového základu kuřecí prsa vyndám na mísu nebo hlubší talíř. Ideálně, aby měla nádoba rovné dno a vyšší stěny. Ono se to maso pak líp trhá a nikam neutíká a nevyskakuje. Vezmu dvě vidličky a maso trhám na co nejjemnější vlákna. Všechno natrhané maso vrátím do hrnce a promíchám s cibulovým základem. Cibulový základ neredukuju, ale použiju ho komplet. A je čas na dochucení. Dosolím uzenou solí a ještě přidám několik lžic uzené papriky. Hotovo.

Kuřecí trhané maso u nás doma zbožňujou všichni, malí i velcí. Jíme ho teplé i studené. Na chleba, do tortilly, k rýži nebo jenom s listy římského salátu. Maso není vůbec mastné, hezky šťavnaté díky cibulovému základu. Nekonečně možností kombinování.

Lehké trhané kuřecí maso s uzenou paprikou

Lehké trhané kuřecí maso s uzenou paprikou

Kuřecí na chleba, do tortilly, k rýži nebo jenom s listy římského salátu. Chutná teplé i studené. Skvělý základ lehkých a svěžích letních jídel.
Prep Time 15 minutes
Cook Time 1 minute
Total Time 16 minutes
Course Hlavní jídlo / Main Dish, Svačina / Snack
Servings 6 osob

Ingredients
  

  • 850 g kuřecích prsou bez kůže a bez kostí jsou to 4 větší kuřecí prsa
  • 650 g nadrobno nakrájené cibule je to asi 6 větších cibulí
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • 2 čajové lžičky cukru
  • 3-5 polévkových lžic uzené papriky konečné množství podle chuti
  • uzená sůl

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Recipe Rating