Pečený květák vcelku

Květák pečený vcelku

Ten je tak krásný. Přece ho nemůžu rozřezat na cimprcampr. Tohle mi probíhá často hlavou, když vybírám na trhu květák. Řešení je až trapně jednoduchý. Pro dnešek teda žádný květákový masakr. Upeču ho vcelku.

Ačkoli moc jsem si od toho neslibovala. Přece jenom obalovaný květák nebo zapečený s bramborama a smetanou. To jsou osvědčený klasiky bez chyby. Ale květáková pečínka mě nakonec dostala do kolen. Vypadá skvěle. Příprava je v podstatě bez práce. Miliardy variant. Chutná fantasticky. Takže co chtít víc, že jo.

RECEPT

Květáku odříznu všechny zelený listy a trochu mu seříznu košťál. Pořádně umyju studenou vodou. Předehřeju troubu na 200 Stupňů Celsia. Květák osuším a dám ho do pekáčku. Jen tak, na sucho. Peču ho ve standardním hlubokém pekáčku s nepřilnavým povrchem s pokličkou. Ale stačí jakákoli nádoba do trouby, která se dá přetáhnout alobalem.

Teď je ta chvíle všech kreativních duší. Smíchám si v misce olivový olej, sůl, koření a bylinky. Dneska třeba sušenou granulovanou cibuli, pepř, tymián a mletý kmín. A jindy zase zkusím jinou kombinaci. Podle toho, co mám doma a na co mám chuť. Pomocí mašlovačky nebo silikonovým štětečkem pomažu olejovou směsí květák. Když má směs kašovitější konzistenci, drží samozřejmě líp, ale i tekutejší funguje dobře. Bylinek a koření se není třeba bát. Střídmost tady není na místě. Ačkoli teď uvažuju, jestli má někdo radši jemnější chutě, stačí jenom olej, sůl a kmín.

Tak. Zavřu pekáček. Troubu přepnu na horký vzduch. Šoupnu květák do trouby. Po 20 minutách zkontroluju květák špičatou vidličkou nebo ostrým nožem a podliju ho trochou vody. Stačí dvě až tři polévkové lžíce. Pečení středně velkého květáku, tak aby byl upečený, ale nebyl rozbředlý, trvá asi 40 minut. Ale raději po zase testuju po dalších 10 minutách. Když už se mi květák zdá skoro hotový, ještě by se neměl rozpadat a držet pěkně pohromadě, vrátím ho na 3 minuty do trouby bez pokličku. On tak hezky zezlátne. Vyndám ho a servírovací misku. Posype hodně velkoryse nahrubo nakrájenou čerstvou hladkolistou petrželkou. Hotovo.

Chutná skvěle s bramborovou kaší, ale třeba i jenom s listovým salátem.

Květák pečený vcelku

Pečený květák vcelku

A to jsem si myslela, že mě květák už nemůže ničím překvapit.
Prep Time 10 minutes
Cook Time 35 minutes
Total Time 45 minutes
Course Hlavní jídlo / Main Dish
Servings 1 střední květák

Ingredients
  

  • 1 středně velký květák
  • cca 3 polévkové lžíce olivový olej Tak aby olejová směs vystačila na potřetí celého květáku. Další olej do pekáčku nedávám.
  • sůl
  • mletý kmín
  • granulovaná cibule
  • sušený tymián
  • čerstvě mletý pepř
  • 2 - 3 polévkové lžíce voda na podlití

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Recipe Rating