Salát z fenyklu a pomerančů

Salát z fenyklu a pomerančů  detail

Zase jedna italská klasika. Vlastně taky španělská. Další jídlo, které má miliony variant. Základ je vždycky stejný. Jsou to tenounké plátky čerstvého fenyklu a kousky pomeranče. Já jsem si oblíbila ten podle Jamieho Olivera, který je ještě s ředkvičkami a okurkou. Ale jinak se přidávají taky mandle, rukola nebo máta. Hana Michopulu v Receptech z farmářského trhu dochucuje tenhle salát snítkou kopru, okurku vynechává. Podle oblastí se liší poměr pomerančů a fenyklu. Kdo nemá fenyklu nikdy dost, vybere si verzi, která se ještě dochutí fenyklovými semínky. V kuchařce The Silver Spoon se přidávají vlašské ořechy a o ředkvičkách ani okurce tam není ani zmínka.

Recept

Ostrý nůž a šikovné ruce určitě stačí, ale já jsem při krájení tenounkých plátků moc vděčná za parádní mandolínu, kterou jsem dostala k narozeninám. To jde každopádně mnohem rychleji. Umyju ředkvičky, okurku i fenykl. Z ředkviček odkrojím listy a kořínky. Z fenyklu tuhé části a tuhý střed. Zeleninu nakrájím na co nejtenčí plátky. Všechno tak bude parádně křupat a přitom nic nebude moc tuhé. Plátky dám do větší mísy a vrhnu se na pomeranče.

Pomeranče oloupu nožem tak, aby nezbyla ani žádná bílá vrstva slupky. Pak vykrajuju filátka z každého dílku. Dělám to už nad mísou s nakrájenou zeleninou a šťáva z pomeranče mi kape rovnou na ni. Musím krájet tak, abych měla jenom dužinu. Kousky pomeranče přidám k zelenině.

Jdu na zálivku. Prošlehám ocet z červeného vína, olej, sůl a pepř. Zálivku naleju na zeleninu a pomeranče, všechno pořádně promíchám. Podle toho, jak chutnají pomeranče, může být potřeba ještě trochu salát dochutit octem. Posypu chmýřím z fenyklu. Hotovo.

Naprosto neitalský, ale zato úplně skvělý, je přidat nakonec sýr Feta.

Salát z fenyklu a pomerančů  detail

Salát z fenyklu a pomerančů

Svěží a křupavý, to je salát z tenkých plátků čerstvého fenyklu a pomerančů.
Prep Time 10 minutes
Total Time 10 minutes
Course Předkrm / Appetizer, Salát / Salad
Cuisine Italské / Italian, Španělské / Spanish
Servings 2 osoby

Ingredients
  

  • 1 fenykl pěkný střední nebo menší
  • 2 pomeranče
  • 1/2 okurky malé salátové
  • 5 ředkviček
  • 1 polévková lžíce vinného octa z červeného vína Aceto Di Vino Rosso
  • 3 polévkové lžíce olivového oleje
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř

Notes

Fenykl
Fenykl

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Recipe Rating