Citronové máslové sušenky neboli shortbread

Citronové máslové sušenky neboli shortbread

“Klári, proč už nedáš na blog ten shortbread?”, ptá se mě už druhý týden Tom. Když se na našem facebooku TASTE Actually na to samý zeptá i jedna z našich followerek Martina a recept vyhlíží určitě i kámoška Bára v daleký Kanadě ;-) , říkám si: “Klári, proč už sakra nedáš na blog ten shortbread”! ;-) Citronové máslové sušenky neboli shortbread jsou mé nejoblíbenější sušenky a doma je peču dost často, i když jsou většinou spojovány hlavně s Vánoci. Původ mají ve Skotsku a podle Wikipedie byl první recept zaznamenán v roce 1736. Receptů je samozřejmě celá řada, ale základem jsou máslo, cukr a mouka.

Poprvé jsem sušenky pekla s Irčou před mnoha lety podle receptu naší bývalé kolegyně Míši. Vlastně s Irčou bereme ten moment jako začátek našeho přátelství, našich dlouhých diskusí o životě, jídle, kávě, knížkách (nejen o jídle :-) ), cestách, snech, našich hodnotách. Bereme ho možná i jako začátek TASTE Actually, i když to přišlo až o hodně let poději.

Tady je recept, který jsem si postupem času doladila. Je naprosto jednoduchý a rychlý.

Troubu předehřeju na 160°C a dva plechy vyložím pečícím papírem.

Do mísy prosiju mouku, přidám kostky slanýho másla pokojový teploty a rukou propojím. Přidám moučkový cukr, citronovou kůru a rukama začnu pracovat na těstě, aby bylo krásně hladký. Chvilku to trvá, ale jde to dobře.

Bochánek těsta rozdělím na dvě stejný části a z každý části vyválím váleček o průměru asi 5 cm. Jakmile mám válečky hotový, na pracovní plochu rozházím třtinový cukr a válečky v něm obalím. Po upečení díky cukru vznikne krásný a křupavý okraj. Každý váleček zabalím zvlášť do potravinářský fólie a dám asi na půl hodiny do lednice. Jde o to, aby těsto trochu ztuhlo, protože pak půjde lépe krájet.

Odstraním potravinářskou fólii a z válečků krájím kolečka, asi 1 cm široká. Z každýho válečku by mělo být asi 20 koleček, který kladu na připravený plechy. Peču v předehřátý troubě asi 25 minut. Na 20. minutě už raději kontroluju. Povrch sušenek by měl být lehce nazlátlý.

Sušenky nechám vychladnout a pak už hurá na ně. :-)

Citronové máslové sušenky neboli shortbread

Citronové máslové sušenky neboli shortbread

Je těžké odolat neodolatelnému. Pro svou křehkost, máslovou chuť s jemnou vůní citronu jsou tyto sušenky neboli shortbread neodolatelné a proto si na nich u nás doma rádi pochutnáváme v průběhu celého roku, nejen na Vánoce.
Prep Time 15 minutes
Cook Time 25 minutes
Total Time 1 hour 10 minutes
Course Dezert / Dessert
Cuisine Britské / British
Servings 40 ks

Ingredients
  

  • 2 hrnky hladké mouky (hrnek = cca 200 g)
  • 1/2 hrnku cukru moučka (hrnek = cca 200 g)
  • 250 g slaného másla (např. President)
  • citronová kůra z 1 citronu
  • třtinový cukr (na ozdobu)

Notes

Citronove maslove susenky neboli shortbread3
Citronove maslove susenky neboli shortbread2

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Recipe Rating