Humus s červenou řepou

Humus s červenou řepou

Dovedu si představit dost lidí, který z týhle zprávy zrovna neomdlí blahem. Já z toho ovšem celá blažená jsem. A to přesto, že má bílá kuchyň je stále ještě kompletně pokryta temně rudými fleky. Takže pozor, teď to přijde. Červená řepa, Tahini a cizrna fungují! Ladí dohromady naprosto skvěle. Humus s červenou řepou je pecka. Jo, aha, no. S nikým to moc nezamávalo ;-)

Recept je opět skandálně jednoduchý. Nechám si den předem máčet cizrnu a pak ji vařím ve vodě, ve které se máčela (vody bude potřeba tak trojnásobek objemu sušené cizrny), asi hodinu až 90 minut. Pokud cizrnu nemáčím, tak budu zvolna vařit tak 3 až 4 hodiny. Pak cizrnu loupu. Nejlíp to jde hned potom, co ji uvařím. Testuju momentálně různé „vychytávky“ na zjednodušené loupání cizrny, ale zatím moc k cíli nevedou, takže prozatím se muším obrnit trpělivostí.

Umyju si řepu a uvařím ji na páře. Jestli už je řepa hotová, testuju stejně jako brambory. Píchnu do ní špičatou vidličkou a když to jde snadno a řepa neklade žádný odpor, můžu ji vyndat z pařníku a nechat vychladnout. Loupu ji vždycky v jednorázových rukavicích, abych kromě kuchyně něbyla celá červená i já.

Řepu i cizrnnu si někdy připravuju den předem a potom jenom všechno smíchám, rozmixuju a dochutím.

Řepu pokrájím na menší kousky a dám do mísy, ve které budu mixovat. Přidám cizrnu, Tahini pastu a vodu a mixuju na hladkou pastu. Vodu během mixování přilívám postupně a vždy menší množství. Přidám citrónovou šťávu, sůl, čerstvě namletý pepř, olivový olej a znovu mixuju, ochutnávám, dochucuju, ochutnávám, dochucuju. Hotovo.

Zkuste si namazat humus s červenou čepou na chleba a posypat klíčky. Mně to takhle moc chutná. Nebo s čerstvou rukolou, ale i s ořechy….a  tak dál.

Humus s červenou řepou

Humus s červenou řepou

Zdravé, snadné a to pravé pro milovníky humusu a červené řepy. Humus s krásnou temnou barvou a jemnou lehce nasládlou zeminou chutí. Pro mě trefa do černého...teda červeného!
Prep Time 40 minutes
Cook Time 1 minute
Total Time 53 minutes
Course Hlavní jídlo / Main Dish, Předkrm / Appetizer
Servings 4 osoby

Ingredients
  

  • 170 g sušené cizrny
  • 2 ks středně velké červené řepy
  • 1,5 polévkové lžíce Tahini pasty
  • 100 - 200 ml voda orientační hodnoty, lepší se řídit citem a přidávat vodu postupně
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje
  • citronová šťáva z 1/2 citronu
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Recipe Rating