Krásná Francouzka Madeleine

Krásná Francouzka Madeleine

Voňavé, nadýchané, tak akorát sladké, lehce citronové, krásné, takové jsou Madleines. Tradiční francouzské pečivo, které pochází z Lotrínska, oblasti na severo-východu Francie. Tvarem nápadně připomínají české pracny. Kromě tvaru s nimi ale moc podobného nemají. Tvar Madeleines představuje mušli. Jedná se o nadýchané piškotové těsto, které může mít mnoho obměn.

Na Madleines jsem narazila už hodněkrát (přece jenom je to z Bonnu do Francie blíž než do Čech) a už dlouho jsem je chtěla vyzkoušet upéct i doma, ale pořád jsem se nějak nemohla rozhoupat. Rozhodl akční film Transportér (netuším, který konkrétně to byl), kde krásná hlavní hrdinka peče v domě na francouském pobřeží hlavnímu akčnímu hrdinovi poté, co ji zachránil od jisté smrti, k snídani čerstvé Madleines. Ani to nebyla Francouzska!? Tak když to dokáže ona, tak to musím zvládnout taky, řekla jsem si, a hned druhý den jsem vyrazila do obchodu koupit speciální plech. Nejvíc se mi líbil recept, který jsem našla na www.tastejourney.cz, jenom lehounce jsem si ho pozměnila.

Všechny suroviny by měly mít pokojovou teplotu, tak jsem si je vyndala na linku a nechala je „zahřát“. Nastrouhala jsem si kůru z citrónu a poloviny limetky. Vymačkala z citrónu šťávu a ještě trochu z té poloviny limetky. Navážím si mouku a smíchám s práškem do pečiva. Máslo jsem si dala pomalinku rozehřívat do kastrůlku na plotýnku. Máslo nesmí být při přidávání do našlehaných vajec moc teplé, aby se nesrazila, ale nesmí být ani studené. Tak akorát. Když chladne rozpuštěné máslo, šlehám do světlé pěny cukr a vejce. Když mám pěnu našlehanou, přidám citronovou a limetkovou šťávu i nastrouhanou kůru. Potom lehce zapracovávám mouku s kypřícím práškem a nakonec máslo. Připravené těsto nechám 20 minut odpočívat. Mezitím si plech na Madleines vymažu máslem a vysypu hrubou moukou.

Troubu rozehřeju na 200 stupňů Celsia. Lžící dávám těsto na plech, vždycky asi do 2/3. Peču je asi 10 minut. Ještě teplé je posypu moučkovým cukrem. Hotovo.

Krásná Francouzka Madeleine

Krásné Francouzky Madeleine

Tradiční francouzské piškotové pečivo.
Prep Time 10 minutes
Cook Time 10 minutes
Total Time 40 minutes
Course Dezert / Dessert
Cuisine Francouzské / French
Servings 4 osoby

Ingredients
  

  • 2 vejce
  • 100 g hladké mouky
  • 100 g cukru krupice
  • 100 g másla
  • 1 citrón
  • 1/2 limetka
  • 3/4 čajové lžičky kypřícího prášku
  • máslo a hrubá mouka na vymazání formy

Notes

Těsto může zůstat i dvy dny v lednici, takže Madeleines se dají péct po dávkách vždycky čerstvé.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Recipe Rating