Jablečný koláč s francouzským šarmem

Jablečný koláč s francouzským šarmem

Vánoce jsou už všude kolem, ale já jim ještě odolávám. Myslím hlavně vánočnímu pečení. Svou kuchařskou duši mu ale upíšu už o víkendu, se začátkem adventu. Vyštrachám formičky, vykrajovátka, zabořím hlavu do svýho sešitu s recepty na cukroví, pustím si skvělý vánoční album od Stinga a dám se do toho.

To ale neznamená, že se teď flákám a nic nepeču :-). Nedávno jsem objevila v kuchařce od Hany Michopulu parádní koláč a pro velký úspěch a taky jeho jednoduchou a rychlou přípravu jsem ho pekla už několikrát. Jen jsem místo hrušek použila jablka. Ne, že by mi hrušky nechutnaly, ale máme doma ještě plno jablek, tak jsem tam dala je. Říkám mu jablečný koláč s francouzským šarmem, protože je vážně šarmantní.

Předehřeju troubu na 180°C a dortovou formu vymažu máslem. Použila jsem klasickou formu o průměru 25 cm, ale umím si představit i menší průměr. Pak by byl koláč trochu vyšší.

Do mísy proseju mouku, přidám prášek do pečiva, sůl a promíchám. Jablka oloupu, vyjádřím, nakrájím na silnější plátky nebo osminky a rozložím dokola po dně vymazané formy. Vejce s cukrem ušlehám do pěny, přidám připravenou mouku a promíchám. Následně přidám rozpuštěné máslo a opět promíchám. Vzniklé těsto naliju rovnoměrně na jablka, šoupnu do trouby a peču asi 40 minut, dozlatova.

Když koláč vychladne, tak ho vyklopím, ihned si kus ukrojím, uvařím si čaj a absolutně nic jiného mě v tu chvíli nezajímá :-).

Jablečný koláč s francouzským šarmem

Jablečný koláč s francouzským šarmem

Je podle Hany Michopulu, ona ho má s hruškami, já měla spoustu jablek, tak jsem použila je. Je boží!
Prep Time 20 minutes
Cook Time 40 minutes
Total Time 1 hour
Course Dezert / Dessert
Cuisine Francouzské / French

Ingredients
  

  • 120 g másla (+ na vymazání formy)
  • 70 g hladké mouky
  • 14 g prášku do pečiva (1 pytlíček)
  • 1/4 lžičky mořské soli
  • 4 jablka (střední velikosti, oloupaná, vyjádřená, nakrájená na měsíčky)
  • 2 čerstvá vejce
  • 150 g přírodního cukru

Notes

jablecny kolac po francouzsku4

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Recipe Rating