Baba Ganoush – dip z pečeného lilku

Baba Ganoush - dip z pečeného lilku

Baba Ganoush je jeden z mých mnoha suvenýrů z cest. Dovezla jsem si ho z Jordánska, ale připravuje se v mnoha variacích i v okolních zemích. A zase na tom vůbec nic není, pár surovin, které si skvěle rozumí s lilkem. Z takových jednoduchých jídel jsem nadšená znova a znova. A mé nadšení v Jordánsku nebralo konce jak u stolu, tak i při zkoumání skalního města Petra, jednoho z nejkrásnějších míst, které jsem kdy navštívila.

Troubu zapnu na funkci „gril“ a teplotu nastavím na maximum. Lilky omyju, propíchám vidličkou ze všech stran. Položím je na alobal na pečící papír a dám je do trouby. Nechám je tam na maximum asi 5 minut. Lilky z trouby nevyndavám, jenom přepnu na standardní režim a stáhnu na 190 stupňů Celsia. Lilky peču 30 minut. Musí výrazně změknout a zvenku zkrabatit, tak se pozná, že jsou už hotové. Když je vyndám z trouby, potřebují tak 10 – 15 minut chladnout, než se s nimi dá dál pracovat.

Teď mám čas smíchat si tahini, citrónovou šťávu, římský kmín, sůl a česnek, aby se chutě propojily, než se lilek dopeče.

Až lilek zchladne tak, aby se s ním dalo pracovat, rozříznu ho a vydlabu dužinu. Vymačkám ještě přebytečnou tekutinu přes cedník, než ho smíchám se směsí s tahini. Někdo lilek krájí na droubounké kousky, někdo rozmačkává vidličkou, já nejradši používám mixér. Nemixuju ale úplně dohladka. Když má dip pokojovou teplotu, přidám petrželku a přeliju olivovým olejem. Hotovo.

Baba Ganoush mi chutná asi nejvíc s pita chlebem, který si hodím na gril nebo do toustovače a jím ho ještě teplý. Když ho náhodou nesníme hned, tak druhý den je možná ještě lepší.

Baba Ganoush - dip z pečeného lilku

Baba Ganoush - dip z pečeného lilku

Tradiční chuť orientu, pečený lilek s česnekem, tahini pastou, citrónem, římským kmínem a petrželkou.
Prep Time 10 minutes
Cook Time 35 minutes
Total Time 1 hour
Course Předkrm / Appetizer
Cuisine Arabské / Arabian
Servings 4 osob

Ingredients
  

  • 2 lilky větší
  • 60 ml Tahini pasty
  • 60 ml šťávy z citrónu
  • 3 stroužky česneku prolisovaného
  • 1/3 čajové lžičky římského kmínu mletého
  • 1/2 čajové lžičky soli
  • 3 polévkové lžíce čerstvé hladkolisté petrželky nadrobno nakrájené
  • 1 polévková lžíce olivového oleje

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Recipe Rating