Barevný čočkový salát podle paní Ackermannové

Barevný čočkový salát podle paní Ackermannové

O jídle a o vaření si povídám s každým. Já vím, jsou i jiná zajímavá témata. Ale nějak to stejně vždycky skončí u toho jídla. Možná to bude tím, že řeči o počasí mě moc neberou.

Ale je pár lidí, se kterýma se o jídle nebavím. S nima to nejde, s nima se dá o jídle jedině vášnivě diskutovat, zase a znova probírat postupy, ingredience, nové restaurace, staré ověřené recepty…kriticky i pochvalně, s planoucíma očima, ale hlavně s pokorou k poctivým surovinám. Díky, že jsem Vás v tom velkým světě našla a i když nejsme vždycky na stejným místě, tak jsme pořád na stejné vlně.

Paní Ackermannová ovšem vytvořila v tomto směru zcela jedinečnou kategorii. Totiž pan a paní Ackermannovi mají obchod na Plittersdorfer Strasse a já bych to nazvala koloniálem s řeznictvím a delikatesami. Kupuju tady salám s lanýžema ve zlatém papíře, jehněčí, vídeňské párky, ale i čočku a vajíčka. Všechno nakupují z ověřených zdrojů, o čemž se s každým s radostí podělí, a úplně všechno, co prodávají, ochutnali. Saláty a jedno až dvě jídla, které si můžete koupit s sebou, připravuje paní Ackermannová sama. A jak! A ještě o tom krásně vypráví. Když potřebuju poradit s výběrem masa, vždycky si to nad pultem spolu virtuálně uvaříme. Tak jak umí poradit, tak ji i zajímá, jak budou doma vařit její zákazníci. Ujistí se, že se syrovým masem opravdu jdete rovnou k ledničče a ne na plovárnu! Pak si s potutelným úsměvem odnáším krásný kousek jehněčího a za zády se ještě ozve: „Viel Spass damit!“ (Užijte si to s tím!“).

Propadla jsem kouzlu tohodle obchůdku a na čočkovém salátu paní Ackermannové jsem si vybudovala přímo závislost. Skvělá příloha nebo si ho dám jen tak.  Tady je recept…Viel Spass damit!

Každý druh čočky musím uvařit zvlášť, protože musí být na skus. Je to takový pracnější začátek, ale pak už žádná „piplačka“. Papriku si nakrájím na malé kostičky a opeču je na pánvičce na olivovém oleji při střední teplotě do změknutí. Kousky jen lehce zhnědnou. Bude to trvat  5 – 10 minut. Z rajčat vyndám semínka, aby v salátu nebylo moc tekutiny, a pokrájím je zase na malé kostičky. Červenou cibuli nakrájím nadrobno a opeču na olivovém oleji na pánvičce na střední teplotě maximálně 5 minut. Prostě aby trochu změkla a měla ještě jemnější chuť. Petrželku pokrájím jak jinak než nadrobno.

Všechny druhy čočky, zeleninu a bylinky smíchám dohromady a teď už budu jenom dochucovat. Takže sůl, pepř, olivový olej a ocet z červeného vína (dovedu si ale snadno představit i bílý balsamico ocet nebo ocet malinový). Množství octa a oleje je orientační a každý si určitě najde svůj optimální stupeň kyselosti. Hotovo.

Hodí se k rybě, grilovaným klobáskám nebo k sýru haloumi.

Barevný čočkový salát podle paní Ackermannové

Barevný čočkový salát podle paní Ackermannové

Prep Time 40 minutes
Total Time 40 minutes
Course Hlavní jídlo / Main Dish, Příloha / Side dish
Servings 4 osoby

Ingredients
  

  • 100 g červené čočky Na skus bude stačit vařit cca 5 minut.
  • 100 g Beluga čočky Na skus jsem vařila asi 20 minut.
  • 100 g Horské čočky Berglinsen. Na skus jsem vařila asi 20 minut.
  • 1/2 ks žluté kapie
  • 7 ks keříčkových rajčat
  • 1 hrst hladkolisté petrželky nakrájené nadrobno
  • 4 - 5 polévkových lžic octa z červeného vína
  • 4 polévkové lžíce olivového oleje
  • sůl
  • pepř čerstvě namletý

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Recipe Rating