Pórková polévka jíšková s krutóny

Pórková polévka

Pórek je u nás doma hvězda. Mají ho rádi úplně všichni, a to i když je v roli hlavní i ve vedlejší. Pórkové polévky stojí v mé osobní pórkové hitparádě úplně nejvýš.

Dlouho jsem jíšce odolávala. Jejímu pravidelnému zařazení do našeho jídelníčku jsem se bránila zuby nehty. Nejdřív jsem se vymlouvala, že mám doma jenom jeden hrnec. Pak jsem pojala podezření, že přípravu tohoto pilíře tradiční české kuchyně zvládne jenom dokonalá česká hospodyňka. Nakonec jsem její absenci maskovala tvrzením, že je šíleně nezdravá.  Naštěstí jsem se jí neubránila. Téhle polévce jíška sluší.

Máslo rozehřeju v hrnci, přidám hladkou mouku a při střední teplotě míchám 3 až 5 minut světlou jíšku. Pokaždé strkám hlavu až do hrnce, protože tahle vůně je nejlepší parfém kuchyně. Přiliju horký zeleninový vývar a jíšku ve vývaru pořádně rozmíchám. Vařím při střední teplotě dalších 20 minut. Mezitím si očistím a nakrájím pórek, pouze bílou a světle zelenou část. Výsledkem krájení by měly být kostičky pórku cca centimetr na centimetr. Pórek nasypu do polévky a při nízké až střední teplotě nechám přejít varem. Trvá to maximálně 5 minut. Osolím a opepřím.

Krutóny ze světlého pečiva připravuju na másle na pánvi. Nakrájím pečivo na menší kostičky. Rozehřeju máslo a potom na nižší teplotě opékám aspoň 15 minut, až jsou křupavé a zlaté. Hotovo.

Pórková polévka

Pórková polévka jíšková s krutóny

Prep Time 10 minutes
Cook Time 30 minutes
Total Time 40 minutes
Course Polévka / Soup
Cuisine České / Czech
Servings 4 osoby

Ingredients
  

  • 180 - 200 g pórku očištěného, bílá a světle zelená část
  • 30 g másla
  • 30 g hladké mouky
  • 1 l zeleninového vývaru
  • sůl
  • pepř

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Recipe Rating