Brokolicový salát

Salát ze syrové brokolice se slaninou, kešu oříšky a hroznovým vínem ideální k BBQ.

Název zní tak nevinně, tak zdravě, tak zeleně. Ale já už se nenechám lehce oblafnout. Tenhle salát připravuje moje kamarádka Andrea. Andrea je skvělá a rafinovaná kuchařka. S výrazem profesionálního hráče pokeru řekne, že na grilování donese jenom „brokolicový salát“ a potom přichystá něco tak fantastického, že všichni vzdychají blahem a ani nepostřehnou těch pár kalorií navíc.

Tenhle brokolicový salát má původ ve Státech. Milovníci BBQ si ho většinou chystají jako svěží přílohu. Já ho zbožňuju jen tak. Ve chvíli, kdy se servíruje maso z grilu, jsem už dávno najedená a v míse po salátu se bojí pár posledních růžiček brokolice.

Snažím se koupit opravdu mladou brokolici. Brokolice v salátu zůstává syrová, takže v tomhle nedělám kompromisy. Rozeberu ji na malinké růžičky, menší než jedno sousto. Pořádně je umyju a na papírové utěrce je nechám oschnout. Kešu oříšky opražím na suché teflonové pánvi do zlatova. Maximálně na střední teplotu a nikam neodcházím, netelefonuju a ani nechatuju. Ono to dlouho vypadá, že se na pánvi nic neděje, ale pak stačí vteřina a kešu jsou spálené a hořké.

Mezitím si nachystám slaninu v troubě nebo na pánvi. TROUBA: Do trouby vyhřáté na 180 stupňů dám plech vyložený pečícím papírem, na který naskládám celé plátky slaniny. Asi 10 minut slaninu peču.  Čas je orientační, protože plátky mohou být různě nakrojené. Radši nakukuju do trouby. Potom slaninu vyndám, osuším na papírových utěrkách a nalámu na malé kousky. PÁNEV:  Nebo slaninu na malé kousky nakrájím, cca 0,5 cm na 0,5 cm, a hodím na středně rozehřátou pánev. Vypékám tuk a počkám, až je slanina křupavá. Tuk vyleju a kousky slaniny vysuším v papírových utěrkách. Klidně i několikrát.

Umyju hroznové víno a nakrájím ho na kolečka. Příště si chytře koupím to bez pecek! Vypeckovávání hroznového vína mě nebaví. Tmavé hrozny kupuju kvůli barvě, ale se světlými nebo růžovými nic nepokazím. Červenou cibuli nakrájím na drobnější kousky. Červenou cibuli vybírám nejen kvůli barvě, ale protože není štiplavá, jenom příjemně sladká.

Smíchám brokolici, opražené kešu, křupavé kousky slaniny, hroznové víno a cibuli. Zálivka není žádná věda. Pořádně do hladka promíchám majonézu, ocet a cukr. Trochu ji osolím a opepřím. Zálivka by měla být spíš sladší a jen lehce kyselá.

Brokolici a spol. promíchám se zálivkou. Mísu zakryju a dám na 2 – 3 hodiny chladit do ledničky. Zálivka klesne ke dnu, takže před podáváním ještě jednou pořádně promíchám. Hotovo.

 

Salát ze syrové brokolice se slaninou, kešu oříšky a hroznovým vínem ideální k BBQ.

Brokolicový salát

Prep Time 40 minutes
Total Time 40 minutes
Course Hlavní jídlo / Main Dish, Předkrm / Appetizer
Cuisine Americké / American
Servings 2 osoby

Ingredients
  

  • 250 g brokolice včetně košťálu před očištěním
  • 50 g kešu oříšků nesolených a neopražených
  • 1/4 červené cibule 35 - 40g
  • 120 g hroznového vína ideálně bez jadérek
  • 100 g slaniny
  • 3 polévkové lžíce majonézy vrchovaté
  • 2,5 polévkové lžíce cukru
  • 3 polévkové lžíce světlého balsamicového octa
  • sůl
  • pepř

Instructions
 

  • Příprava brokolice
    Brokolice

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Recipe Rating