Jehněčí s bylinkovou krustou a fazolkami

Jehněčí s bylinkovou krustou a fazolkami

Jehněčí mi nejen chutná, ale taky mě vždycky pobaví. Stačí úplně když si na něj vzpomenu, ani ho nemusím vařit nebo jíst. Ale jíst ho a bavit se u toho je úplně nejlepší ze všeho.

„Nevadí, uděláme jehněčí.“ Tahle pro mě nezapomenutelná věta z filmu Moje tlustá řecká svatba provází jakoukoli zmínku o jehněčím u nás doma. Ale není zcela osamocená. Máme ještě jedno zcela originální rodinné sdělení. Na můj dotaz, zda bych mohla na sváteční oběd připravit jehněčí, se mi dostalo milé odpovědi. „Irenko, určitě můžeš připravit jehněčí. Ale kdyby jsi tam mohla dát hodně česneku a taky hodně bylinek a hodně to upéct. A mohlo by to být třeba vepřové?“

Vlastně chápu, že tohle maso není pro každého, ale nezkusit provoněné jehněčí karé s bylinkovou krustou, to byla vážně škoda. Je šťavnaté, jemné, velmi efektní a příprava je úplná hračka.

Očistím si nejprve přebytečný tuk na mase. Velkoryse osolím, opepřím a nechám odpočívat při pokojové teplotě. Pak očistím fazolky. Oříznu jenom stopky, špičky jim nechávám.

Nakrájím slaninu a červenou cibuli na drobno. Nejdřív hodím slaninu na pánev na střední teplotu a po 3 až 4 minutách přidám cibuli. Opékám ji a za dalších 5 minut přidám rajčata. Na mírné teplotě provařuju ještě aspoň 20 minut. Tekutina z rajčat by se měla po té době výrazně zredukovat a chuť  rajčat se tak zvýrazní.

Okrojím ze 4 plátků toastového chleba kůrky a potom je natrhám na menší kousky, aby se mi dobře vešly do mixéru. Rozmixuju je a dám do mísy. Omyju a na drobno nakrájím bylinky. Přidám je k rozmixovanému toastovému chlebu společně s rozmačkanými stroužky česneku. Směs na krustu promíchám a přiliju do ní máslo. Ještě jednou všechno zamíchám a namačkám prsty na karé, na tukovou vrstvu.

Troubu rozehřeju na 220 stupňů Celsia. Fazolky začnu vařit na páře. Bude to trvat asi 15 minut, ale tenhle čas jje jen orientační. Doba vaření se může velmi výrazně lišit v záislosti na tom, jestli mám mladé a čerstvé fazolky nebo nějaké déle skladované. Poprvé koušu do fazolek už po 7 až 8 minutách a pak pořád po chvílích, dokud nejsou na skus. Pak je naházím do mísy se studenou vodou a ledem, kde je rychle ochladím. Těsně před podáváním je prohřeju na pánvi s rajčatovou směsí.

Kotletky naskládám do pekáčku a dám nezakryté do trouby. Budou se péct 25 minut. Po 25 minutách je vyndám, zakryju víkem nebo alobalem a nechám je ještě 5 minut stát, než je začnu krájet. S novými bramborami je to jídlo, které nemá chybu. Hotovo.

Jehněčí s bylinkovou krustou a fazolkami

Jehněčí s bylinkovou krustou a fazolkami

Prep Time 25 minutes
Cook Time 30 minutes
Total Time 55 minutes
Course Hlavní jídlo / Main Dish
Cuisine České / Czech, Francouzské / French, Německé / German
Servings 4 osoby

Ingredients
  

  • 2 ks jehněčího karé každé o 6-ti kotletkách
  • 4 plátky toastového chleba oříznuté kůrky
  • 2 stroužky česneku
  • 20 g čerstvých bylinek rozmarýn, tymián, hladkolistá petrželka
  • 60 g másla rozpuštěného
  • sůl
  • pepř
  • 1 ks červené cibule nakrájené na drobno
  • 100 g slaniny nakrájené na drobno
  • 400 g fazolkových lusků
  • 1 plechovka kousků rajčat 400g

Instructions
 

  • Příprava
    Jehněčí s bylinkovou krustou a fazolkami - příprava

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Recipe Rating