Banánový chlebíček nebo bábovičky s čokoládou a ořechy

Banánový chlebíček nebo bábovičky s čokoládou a ořechy koláž

Já a banány – to je jasný souznění. Já a čokoláda – to je snad ještě jasnější souznění. Takže když zkombinuju banány a čokoládu, k tomu přidám oříšky a několik málo dalších ingrediencí, tak vznikne něco, co mě dokáže vystřelit do sladkýho nebe. Řeč je o dokonalém banánovém chlebíčku, který se díky parádnímu českýmu blogu The Taste of Place, kde jsem objevila i boží mrkvový dort, dostal s malou obměnou na přední příčky mýho sladkýho pečení.

Svůj první banánový chlebíček s čokoládou a ořechy jsem jedla před lety v karlínské kavárně Můj šálek kávy. Tam mi fakt chutnal, dávala jsem si ho vždycky a s ním kapučíno – v tý době podle mě to nejlepší v Praze. Jiný místa s výběrovou kávou jsem tehdy ani neznala nebo se o ně ještě tolik nezajímala. Dlouho se mi nedařilo najít recept, který by se tomu z Šálku přiblížil, ale teď už ho konečně mám a chutná mi snad ještě víc, než ten “první”. :-)

Na receptu se mi líbí i jednoduchost přípravy. Někdy místo chlebíčku pro změnu peču bábovičky. Z tohoto množství těsta jich vyjde asi 16. Mám hrozně ráda, jak malé bábovičky vypadají, jsou krásně roztomilý a s oblibou je rozdávám i kamarádům – třeba na snídani nebo k odpolednímu čaji.

Připravím si všechny ingredience, předehřeju troubu na 180°C, vymažu hřbet / formičky máslem.

V jedné míse smíchám mouku, sodu a sůl. V druhé, větší míse, utřu nejprve máslo s cukrem. Máslo musí být dost povolené, aby se s ním hezky pracovalo. Já u toho dost pracuju i rukama. Prostě cukr s máslem nejrpve pořádně prohnětu rukou. Násedně přidám vajíčka a šlehám cukr s máslem a vajíčky ručním šlehačem asi 1 – 2 minuty. Opět přichází na řadu ruce. Oloupané banány rozmačkám rukama a přidám do mísy, k tomu přijdou mléko, citrónová šťáva a vanilkový extrakt. Vše opět 1 – 2 minuty prošlehám. Nakonec postupně vmíchám suché suroviny, přidám nasekané oříšky a čokoládu.

Vzniklé tekutější těsto naliju do hřbetu nebo lžící přendám do formiček a šup s tím do trouby. Chlebíček peču asi hodinu, dokud povrch nezezlátne a nepopraská. Ke konci zkouším raději klasicky špejlí. U báboviček se doba pečení o více než polovinu zkracuje, takže už zhruba na 25. minutě kontroluju. Po upečení nechám chlebíček / bábovičky asi 15 minut odpočívat, pak vyklopím a nechám úplně vychladnout na mřížce.

Hmm, někdy ani nepočkám a hned si dám. Vydrží nám tak maximálně dva dny a když se s někým rozdělíme, tak ani to ne. Jasnej důkaz, že je to dobrý, ne? :-)

Banánový chlebíček nebo bábovičky s čokoládou a ořechy koláž

Banánový chlebíček nebo bábovičky s čokoládou a ořechy

Pro mě osobně láska na první kousnutí. Jednoduchý, rýchlý, voňavý, vláčný, dokonalý - takový je banánový chlebíček podle The Taste of Place.
Prep Time 30 minutes
Cook Time 1 hour
Total Time 1 hour 30 minutes
Course Dezert / Dessert

Ingredients
  

  • 285 g špaldové mouky
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1/2 lžičky soli
  • 110 g změklého másla (+ na vymazání hřbetu / formiček)
  • 225 g třtinového cukru
  • 2 čerstvá vejce
  • 4 zralé banány
  • 90 ml plnotučného mléka
  • 1,5 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 100 g vlašských ořechů
  • 100 g hořké čokolády (alespoň 70%)

Notes

Banánový chlebíček
banánový chlebíček nebo bábovičky s čokoládou a ořechy 2
Banánové bábovičky
banánový chlebíček nebo bábovičky s čokoládou a ořechy 3

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Recipe Rating