Polenta s medvědím česnekem a listovými špenátem

Polenta s medvědím česnekem a listovými špenátem

Rychle, rychle, rychle…ještě recept s medvědím česnekem. A pak už nás zavalí chřest!

Polenta s Ricottou je neodolatelně krémová a medvědí česnek se špenátem ji příjemně a zároveň jemně dochutí. My si ji dáváme k večeři se salátem nebo jako přílohu ke guláši.

Nejdřív si uvařím polentu. Dám do hrnce vodu a přivedu ji k varu. (Na 250 g polenty potřebuju 1 litr vody.) Když se voda vaří, přidám lžíci másla a vodu pořádně osolím. Pak přisypu pomalu polentu a pořádně promíchávám a prošlehávám, aby se mi neudělaly hrudky. Stáhnu teplotu na minimum a 15 minut nechám polentovou hmotu v hrnci probublávat. Je to trochu lepidlo a je potřeba ji míchat, aby se nepřipálila.

Mezitím si umyju, usuším a nahrubo nakrájím medvědí česnek a špenát. Předehřeju troubu na 200 stupňů Celsia. Když je polenta hotová, po těch 15-ti minutách, tak ji sundám z plotýnky a vmíchám do ní Ricottu, ještě jednu lžíci másla, špenát a medvědí česnek. Všechno pořádně promíchám a případně ještě dochutím solí. No je to matla patla trochu. Špenát a medvědí česnek v teplé polentě lehce zavadnou.

Vymažu si zapékací misku máslem a přesunu do ní polentovou směs. Lepí se to i při tomhle úkonu, ale jde to. Polentu uhladím. To jde nejlíp spodní stranou lžíce, kterou si namáčím ve vodě. Teď  dám polentu do trouby a po 20 minutách přepnu standardní pečení na gril. Povrch polenty zeztlátne a bude křupavý. Vyndám z trouby, posypu vločkovou solí a můžu podávat hned. Hotovo.

Nebo ji nechám vychladnout, polenta zpevní a pak jdou líp krájet nebo vykrajovat tvary, pokud mi na tom teda zrovna záleží.  Takhle vykrojené kousky můžu ještě před podáváním opéct na pánvi nebo jen obyčejně ohřát a posypat vločkovou solí.

 

Polenta s medvědím česnekem a listovými špenátem

Polenta s medvědím česnekem a listovými špenátem

Jestli už jste si pochutnali na pestu z medvědího česneku a na másle s medvědím česnekem a pořád ještě doma tenhle jarní skvost máte, zkuste ho s polentou. Společnost mu může dělat krémová Ricotta a listový špenát.
Prep Time 10 minutes
Cook Time 15 minutes
Total Time 25 minutes
Course Hlavní jídlo / Main Dish, Předkrm / Appetizer, Příloha / Side dish
Servings 4 osoby

Ingredients
  

  • 250 g polenty
  • 1 l vody
  • 2 polévkové lžíce másla + máslo na vymazání zapékací misky
  • sůl
  • 125 g ricotty
  • 2 hrsti čerstvého medvědího česneku nakrájeného nahrubo
  • 2 hrsti čerstvého špenátu nakrájeného nahrubo
  • vločková sůl na posypání

Notes

Polenta
Polenta

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Recipe Rating