Sváteční růžičková kapusta

Sváteční růžičková kapusta

Ráda si čtu články, kde jsou všechny možný seznamy a žebříčky. Mám na mysli takový to…Kam chci cestovat, 101 věcí, které musíte zkusit než zemřete, Na jaké hory chci vylézt, Jaké knihy musím přečíst apod.

Anglicky jsou to tkzv. „bucket lists“ a mě teď  vůbec nenapadá, jak bych to přeložila do češtiny. Nevadí. Já mám taky takové seznamy. Mohly by se jmenovat „Co musím ochutnat“ a „Co musím zkusit uvařit“. Ani jeden ze seznamů se nezkracuje, pořád rostou. Odškrtávám splněné kolonky mnohem pomaleji, než přidávám nové. Už jsem se s tou jejich nenasytností (nebo je to moje nenasytnost) pomalu smířila.

Ochutnat opravdickou americkou večeři při Díkůvzdání na mém seznamu bylo hodně dlouho. Splnilo se mi to. Splnilo se mi to tady v Bonnu, a to u našich přátel Andrey a Marka a ještě i s plnou parádou. Byl to zážitek. No vážně, úplně jako v americkým filmu. Velký a krásně nazdobený stůl, hosté z celého světa, radostné pobíhající děti, děkování, přípitky a samozřejmě v neposlední řadě úžasná krůta a neuvěřitelné množství více či méně exotických příloh. Bylo to dokonalé a já za to Andree a Markovi znova moc děkuju.

Ovšem od té doby na můj list „Co musím zkusit uvařit“ přibyla krůta, a to aspoň 6-ti kilová, a všechny ty přílohy k tomu, protože bez nich to prostě není ono. Před týdnem jsem si tuhle řádku odškrtla na mém seznamu a postupně přidám sem na Taste Actually všechny přílohy, které stojí za to si připravit nejen na Díkůvzdání a nejen ke krůtě, ale třeba k pečenému kuřeti se budou taky bezvadně hodit.

Začínám růžičkovou kapustou podle Jamieho Olivera, která je opravdu hodně vánoční a sváteční, protože kromě kapustiček jsou v ní kaštany, šalvěj, cibule a slanina. Tahle kombinace nemůže zklamat.

Nejdřív si pokrájím plátky slaniny na menší kostičky a dám je opékat na pánev na lžíci olivového oleje. Pánev zahřeju na nejvyšší teplotu, ale když přidám slaninu, tak ji stáhu na střední plamen. Mezitím, co opékám slaninu, si připravím kaštany.

Kaštany, to není žádná složitost, a když se mi nechtějí připravovat doma v troubě, tak se pro tenhle recept dají klidně koupit u stánku na vánočních trzích. Pak je jenom oloupu a jsou připravené. A když chci přeskočit i to loupání, koupím si uvařené a oloupané kaštany rovnou v obchodě. Když je slanina už lehce zlatavá, rozdrobím k ní kaštany a pokračuju v opékání dokud kaštany společně se slaninou nezezlátnou.

Mezitím si nakrájím nadrobno cibuli a šalvěj. Přidám oboje na pánev ve chvíli, kdy jsou kaštany a slanina už temně zlaté. Pánev stáhnu na nejnižší teplotu a pomalu opékám asi 30 minut. Samozřejmě občas míchám.

Teď je čas na kapustičky. Pokusím se už při nákupu vybrat stejně velké, ale když se to nepovede, tak ty větší prostě jenom přepůlím. Kapustičkám oříznu košťál a pak otrhám všechny vnější lístky, které jsou poškozené nebo uvadlé. Kapustičky by měly držet pohromadě. Dám si vařit vodu třeba v rychlovarce a zároveň si rozpálím pánev na nejvyšší teplotu na plotýnce. Do téhle pánve, která se zahřívá a ve které není žádný olej ani jiný tuk, dám kapustičky, které dostatečně osolím. Čekám, až se pánev rozpálí a začne se mi vařit voda. Pánví sem tam zatřesu, aby se kapustičky nespálily. Když je pánev rozpálená, vliju do ní opatrně vřící vodu. Kapustičky vařím asi 5 minut. Po 5-ti minutách radši ochutnám, měly by být krásně zelené a lehounce nedovařené, takže určitě na skus. Nevaří se až do měkka. Když jsem s kapustičkami spokojená, tak je sliju a dám do pánve ke směsi slaniny, kaštanů, šalvěje a cibule. Všechno promíchám a přidám máslo. Máslo se rozpouští a propojuje všechny suroviny. Znovu míchám, dosolím a opepřím. Hotovo.

Sváteční růžičková kapusta

Sváteční růžičková kapusta

Rafinovaná vánočně laděná příloha k pečené krůtě nebo kuřeti.
Prep Time 45 minutes
Total Time 45 minutes
Course Příloha / Side dish
Servings 3 osoby

Ingredients
  

  • 400 g růžičkové kapusty
  • 70 g anglické slaniny
  • 100 g vařených a oloupaných kaštanů
  • 3 větvičky čerstvé šalvěje pokrájím nadrobno jen listy
  • 1 polévková lžíce olivového oleje
  • 1 polévková lžíce másla
  • 1 menší cibule
  • sůl
  • pepř

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Recipe Rating