Salát z opečených paprik se sýrem Feta

Salát z opečených paprik

Slovenské papriky umí být pěkně záludné. A taky umí být pořádně pálivé. Stalo se, že nám jich doma přistálo hned 8 kousků. Jedna hezčí než druhá a druhá pálivější než první. Pálivá jídla můžu jíst denně. Harissa, Sambal Oelek, Wasabi, sušené i čerstvé chilli papričky, jalapeňos, všechny tyhle ingerdience nesmí u mě v kuchyni nikdy chybět. Pikantérie ze Slovenska mě zaskočila. Ale ne na dlouho. K večernímu grilovanému masu byl paprikový salát se sýrem Feta a červenou cibulí. Jen prsty mě od čištění paprik pekelně pálily ještě druhý den.

Papriky jsem umyla, vyřízla jsem stopku, vyndala bílá žebra i se semínky. Nakrájela jsem papriky na širší proužky podlouhle, červenou cibuli na drobno a sýr Feta na kostičky asi 0,5 cm x 0,5 cm.

Na pánev, kterou jsem rozehřála na střední teplotu, jsem nalila lžíci olivového oleje a přidala jsem papriky. Opékala jsem, až všechny změkly. Některé i lehce zhnědly, což vůbec nevadí. To byla i chvíle, kdy jsem posypala papriky na pánvi cukrem. Promíchala jsem ho s paprikami, cukr se rozpustil. Stačily jen 2 minuty. Snížila jsem ještě teplotu a přilila jsem na pánev 3 lžíce octu. Znovu jsem všechno promíchala a přesypala papriky i se zálivkou do mísy, kam jsem přidala i cibuli a sýr. Všechno jsem ještě promíchala a přidala zbylý ocet i olivový olej. Salát jsem ještě osolila a opepřila. Hotovo.

Salát je výborný teplý, vlažný, studený i rozleželý. Má všechny chutě, pikantní po paprikách, sladký po cukru a červené cibuli, kyselý po balsamicovém octu a slaný po sýru Feta. Hodí se skvěle i jako náplň do pita chleba nebo na burger.

Salát z opečených paprik

Salát z opečených paprik se sýrem Feta

Prep Time 10 minutes
Cook Time 15 minutes
Total Time 25 minutes
Course Předkrm / Appetizer, Příloha / Side dish
Cuisine České / Czech
Servings 4 osoby

Ingredients
  

  • 8 slovenských paprik ideálně pálivých
  • 1 polévková lžíce cukru
  • 5 polévkových lžic světlého balsamicového octa
  • 4 polévkové lžíce olivového oleje
  • 200 g sýru Feta nakrájené na kostičky 0,5 x 0,5 cm
  • 1 ks červené cibule nakrájená na drobno
  • sůl
  • pepř čerstvě namletý

Instructions
 

  • Třeba jako příloha
    Salát z opečených paprik se sýrem Feta

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Recipe Rating