Česnečka – zaručeně nejlepší recept

Česnečka - česnek zblízka

Troufám si odhadnout, že nejlepší recept na česnečku má v Čechách každá rodina. My ho máme taky. Česnečku mě naučila moje mamka, a ta se ji naučila na hodině vaření na základní škole U lesa. A tomu já teda říkám užitečné školní znalosti. Povinná četba i matematické vzorečky jsou už dávno zapomenuté, ale česnečka žije a voní dál.

Pokud se o kohokoli z nás začne pokoušet nachlazení, česnečka je první volba, ovšem těsně následována zázvorovým čajem s medem a skleničkou dobré whisky.

Teď  ještě malý česnekový úvod, protože si vždycky musím promyslet, kolik česneku strávníci snesou. Běžně dávám do česnečky 5 stroužků česneku. Může ho být klidně i víc, ale když vařím pro mého 4-letého syna, vetšinou se uhlídám a dám jen 3. V téhle jemnejší podobě ji má moc rád. Když chci ještě jemnější česnekovou chuť, tak dám 5 – 8 stroužků česneku vyvařit do vývaru společně s bramborami. Až stroužky česneku změknou, tak je vyndám, rozmačkám a vrátím zpátky do polévky.

Tak tady je, ta naše česneková klasika. Oloupu si brambory a nakrájím je na menší kostičky, tak asi 1 x 1 cm. Kostičky brambor zaliju studeným vývarem a přidám celý kmín a cibuli nakrájenou na drobno. Vývar přivedu k varu a brambory v něm vařím do měkka. Bude to trvat asi 15 minut. Mezitím si očistím česnek. Vejce si rozklepnu do misky. Když jsou brambory měkké, naliju vajíčka do vřící polévky. Hned po nalití je ještě promíchám vidličkou, abych je rozmělnila na menší kousky. Potom přidám majoránku a rozmačkaný čerstvý česnek. Nakonec ještě dochutím solí a pepřem. Krásně to voní, majoránka, česnek a kmín. Paráda.

K česnečce se skvěle hodí chlebové krutóny. Nakrájím chleba na kostičky zase asi 1 x 1 cm, opeču je na pánvi na trošce másla. Opékám je na střední teplotě, dokud nejsou zlaté a křupavé. Hotovo.  Nejen k česnečce mám radši chleba s větším obsahem žitné mouky.

 

Česnečka - česnek zblízka

Česnečka

Skvělá česneková polévka s majoránou nejen pro nachlazené.
Prep Time 5 minutes
Cook Time 20 minutes
Total Time 25 minutes
Course Polévka / Soup
Cuisine České / Czech
Servings 4 osoby

Ingredients
  

  • 1,5 litru vývaru ideálně silný hovězí
  • 3 brambory středně velké
  • 1 cibule středně velká, nakrájená na drobno
  • 2 vejce
  • 1 lžička celého kmínu může být i drcený
  • 1,5 polévkové lžíce sušené majoránky
  • česneku množství viz recept
  • sůl
  • pepř
  • chleba a lžíce másla na krutony

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Recipe Rating