Vosí hnízda – nepečené vánoční cukroví

Letošní podzim jsme jak v Lysé u Labe, tak v Bonnu u Rýna propadly kouzlu pečení chleba z žitnýho kvasu. Tahle disciplína nás s Irčou natolik pohltila, že bysme snad radši pekly chleba i místo vánočního cukroví. Ale Vánoce bez cukroví? To by nešlo. A protože budu mít za chvíli v troubě (zase!) chleba, tak připravím vosí hnízda – nepečené vánoční cukroví.

Nepečené vánoční cukroví je pro mě skvělým doplňkem ke klasickému pečenému cukroví. Člověk k tomu nepotřebuje troubu a dá se udělat téměř kdekoliv. U nás bodují právě vosí hnízda a Vánoce bez nich si neumí představit hlavně můj Tom, ten by to asi nepřežil. Mně vosí hnízda baví a i když dávám přednost spíš vanilkovým rohlíčkům a lineckému, ráda je připravuju a ráda sleduju Toma, jak si na nich pochutnává a přitom mě chválí. :)

Recept mám od mámy, která ho má od tety, a já ho teď předám vám. Je dost možný, že vosí hnízda děláte podobně nebo naopak jinak. Ono je těch receptů celá řada, někdy se jmenují i včelí úly. Tady je ten můj.

Klíčová je formička – já mám tu úplně jednoduchou žlutou, která je vidět na fotce.

TĚSTO

V den, kdy se rozhodnu pustit se do přípravy, hodím máslo na linku, aby změklo. Na přípravu těsta postačí jedna větší mísa, ve které nejprve utřu vařečkou máslo s cukrem. Přidám strouhaný piškot, namleté oříšky, mléko, rum a kakao. Pak už stačí moje ruce, kterými začnu v míse suroviny propojovat. Zprvu se to trochu drolí, ale po chvíli to jde, rukama těsto hezky hnětu až do vláčné a kompaktní konzistence. Pokud se těstu přeci jen nechce a trochu se drolí, tak přidám trochu mléka. Ale opatrně. :) „Kouli“ těsta zabalím do potravinářské fólie a dám alespoň na hodinku odopočinout do ledničky.

NÁPLŇ

Zatímco těsto odpočívá, tak si připravím náplň. Ta je taky super jednoduchá. V menší misce utřu změklé máslo s cukrem a žloutkem. Nakonec přidám rum dle chuti – měl by být cítit – a vyšlehám vše metlou nebo vařečkou do vláčného krému. Náplň přendám do cukrářského pytlíku. Pokud nemám pytlík, tak použiju igelitový s tím, že ustřihnu jednu špičku, kudy pak půjde náplň ven.

POSTUP

Na stůl si připravím hotové těsto, náplň v pytlíku, formičku, piškoty, misku s cukrem moučkou a vařečku.

Formičkou „naberu“ z misky cukr moučku a zase ho vysypu – cukr moučka zůstane hezky na stěnách formičky a zajistí tak bezproblémové vyproštění těsta. Z koule těsta si „odloupnu“ kousek a v ruce ho trochu promačkám a vytvořím si takový váleček, z kterého udloubnu menší kousek, kerý nacpu do formičky.  Množství je třeba si vyzkoušet na prvním kusu. Těsto by mělo být lehce pod hranu formičky. Následně vezmu vařečku a jejím koncem udělám do těsta díru. Když vařečku vytáhnu, většinou mi zrovna vyjede i samotné hnízdo z formičky. Pokud ne, tak pak naplňěnou formičkou bouchnu o stůl a hnízdo vypadne. Vzniklou díru po vařečce naplním krémem. Toho dám klidně trochu víc, protože na něj v závěru „nalepím“ piškot. Tohle je cesta přípravy jednoho vosího hnízda.

Pro efektivitu postupuju tak, že si nejprve udělám všechna hnízda a následně je postupně plním krémem a při každém naplnění rovnou nalepím piškot. Stačí trocha cviku a je to raz dva. :)

Hotová vosí hnízda dávám do krabice a pak do chladu. Vydrží dlouho (i když ne u nás :)) a chutnají po kakau, oříšcích, másle a rumu.

Vosí hnízda - nepečené vánoční cukroví

Oblíbené a jednoduché vánoční cukroví pro celou rodinu
Prep Time 30 minutes
Cook Time 30 minutes
Total Time 2 hours
Course Dezert / Dessert
Cuisine České / Czech
Servings 40 kusů

Ingredients
  

Těsto

  • 80 g čerstvého másla změklého
  • 160 g cukru moučka
  • 160 g stouhaných piškot
  • 50 g vlašských ořechů mletých
  • 3 lžíce mléka
  • 2 lžíce rumu
  • 2 lžíce holandského kakaa

Náplň

  • 80 g čerstvého másla
  • 80 g cukru moučka
  • 1 čerstvý žloutek
  • rum dle chuti

Dále je potřeba

  • piškoty na přiklopení
  • formička
  • cukr moučka na vysypání formičky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Recipe Rating