Piškotový koláč s malinovým džemem a kokosem

Piškotový koláč s malinovým džemem a kokosem

To si zase jednou prohlížím kuchařku Jamieho Olivera – tentokrát Moji velkou Británii, listuju stránkama a hledám něco sladkýho, něco jednoduchýho a rychlýho. Na straně 194, v sekci “Čaj o páté”, to něco objevím a světe div se, dokonce mám doma i všechny suroviny a to se mi u Jamieho receptů zrovna často nestává. Teda, nemám ostružinový džem, ale to neva, protože je zrovna čas malin a já mám skvělý malinový džem od Marmelády s příběhem, který mi nedávno věnovala Irča. Mám ráda piškotový těsto, maliny i kokos, takže tenhle recept – piškotový koláč s malinovým džemem a kokosem – je sázka na jistotu a k tomu jde o snadný a bleskový pečení.

Předehřeju troubu na 180°C a formu o velikosti cca 20 x 30 cm vymažu máslem a vyložím pečícím papírem.

Změklý máslo utřu s cukrem a jakmile vznikne nadýchaná „pěna“, vetřu do ní jedno vejce po druhým. Vpracuju mouku s práškem do pečiva, přidám mléko, vanilkový extrakt a celé ještě pořádně promíchám. Výsledkem je tekutější piškotový těsto, který přendám do připravený formy.

Peču asi 25 minut až do lehkýho zhnědnutí na povrchu. To, že je těsto hotový ještě raději zkouším špejlí – pokud je suchá, když ji vytáhnu, tak je to hotový.

Formu nechám na lince asi 5 – 10 minut vychladnout, potom koláč vyndám i s pečícím papírem na prkýnko a ještě teplý ho hojně potřu džemem (může se použít jakýkoliv navinulý džem, nejen malinový). Nakonec koláč bohatě posypu strouhaným kokosem.

Koláč je super ještě vlahý, doplněný třeba o domácí šlehačku a pár čerstvých malin (zrovna teď jich máme na zahrádce celkem dost a tím, že dozrávají postupně, jíme je většinou rovnou z keříku). My ho máme ale rádi i vychladlý a často ho dáváme k snídani s hrnkem zelenýho čaje.  :-)

Piškotový koláč s malinovým džemem a kokosem

Piškotový koláč s malinovým džemem a kokosem

Malinový džem od Marmelády s příběhem, piškot, kokos, Jamie Oliver = skvělý výsledek zaručen.
Prep Time 30 minutes
Cook Time 25 minutes
Total Time 55 minutes
Course Dezert / Dessert
Cuisine Britské / British
Servings 1 plech (20 x 30 cm)

Ingredients
  

  • 225 g změklého másla (+ na vymazání formy)
  • 225 g hnědého cukru
  • 4 ks čerstvých vajec
  • 225 g hladké mouky
  • 1 balení prášku do pečiva (15 g)
  • 2 lžíce mléka
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • malinový džem (může být i jiný, ale nejlépe nějaký navinulý)
  • srtrouhaný kokos

Notes

Piškotový koláč s malinovým džemem a kokosem
Piškotový koláč s malinovým džemem a kokosem3

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Recipe Rating