Sladká i pikantní pečená dýně, smetanový mangold a kuskus

Sladká i pikantní pečená dýně, smetanový mangold a kuskus

Skoro už to vypadá, že podzim se bez dýně vůbec nedá přežít. Tak přežít se asi dá, zas to nebudu dramatizovat, ale vyhnout se dýni, to bych se musela přestěhovat někam mnohem dál. Tady v Porýní, kde sezónnost není znovu objevený trend ale úplná samozřejmost, se na mě dýně hrnou ze všech stran. Tak proč ne, ještě přikoupím fešáckej mangold a jdu na věc.

Hokaidó je sice moje velká favoritka, ale její pečené podobě prostě nemůžu přijít na chuť. To máslová dýně, to je jiný příběh, jen se opakuje pořád dokola. Peču jí zas a znova a mám spálený prsty a pusu, když se jí cpu rovnou z plechu.

Zahřeju si troubu na 200 stupňů Celsia. Máslovou dýni umyju a nakrájím na kostičky, tak 3 x 3 cm. Nasypu je na plech vyložený pečícím papírem, posypu solí a chili, pokapu medem nebo javorovým sirupem a olivovým olejem. Navrch ještě trošku tymiánu (může být sušený i čerstvý). A teď s tím do trouby. Bude stačit asi 15 – 20 minut a dýně bude měkká. Radši to kontroluju.

Listy mangoldu pořádně umyju a vykrojím řapíky. Řapíky nakrájím na drobné proužky a potom stejně i listy. Cibuli oloupu a nakrájím nadrobno. Stroužek česneku zrovna tak. Na pánvi zahřeju na střední teplotu olivový olej a přidám cibuli i česnek. Opekám tak tři minuty a přidám řapíky mangoldu. Opékám dál na střední teplotu, míchám a kontroluju, jak řapíky měknou. Až jsou příjemně na skus, přidám listy mangoldu a znovu míchám a nechám je ovadnout. Může být potřeba listy trošku podlít vodou, aby se nepřichytly. Vody stačí opravdu málo. U mladého mangoldu, je tohle otázka pár minut, ale u větších listů, musím mít trošku trpělivosti. Teď mám řapíky na skus, listy jsou ovadlé, stáhnu teplotu a přidám smetanový sýr typu Philadelphia. Rozmíchám s mangoldem a přidám zase trochu vody, aby se sýr hezky s mangoldem propojil. Osolím, opepřím a dotáhnu šťávou z citrónu. Mangold bude lehce nakyslý a krásně se doplní se sladce pikantní dýní.

Teď už mi chybí jenom kuskus, který bude dýni a mangold doplňovat. Neměl by být tedy nijak chuťově výrazný, aby to všechno netlouklo. Já si ho připravuju jenom se solí a olivovým olejem. Díl kuskusu zaliju stejně velkým dílem vřící vody. Mísu zakryju a počkám 15 minut. Pak načechrám vidličkou, pořádně osolím a zakápnu olivovým olejem.

Servíruju dohromady kuskus, mangold i dýni. Navrch ještě pár lístků čerstvého tymiánu. Hotovo.

Sladká i pikantní pečená dýně, smetanový mangold a kuskus

Sladká i pikantní pečená dýně, smetanový mangold a kuskus

Lehká vegetariánská podzimní kombinace.
Prep Time 15 minutes
Cook Time 20 minutes
Total Time 35 minutes
Course Hlavní jídlo / Main Dish
Servings 3 osoby

Ingredients
  

  • 5 plných hrstí máslové dýně nakrájené na kostky 3 x 3 cm
  • 5 velkých listů mangoldu
  • chilli množství podle odolnosti strávníků
  • tymián čerstvý nebo sušený na pečení a čerstvý při servírování
  • 2 polévkové lžíce med nebo javorový sirup
  • 1 vanička smetanového sýru Philadelphia nebo podobného (150 g)
  • olivový olej
  • šťáva z poloviny citrónu
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 1 malý hrnek kuskusu asi 160 gramů

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Recipe Rating