Čokoládové koláčky

Čokoládové koláčky

To jsem zase jednou bloumala v knihkupectví, pročítala si přebaly novinek v beletrii, prohlížela si bloky a samozřejmě jsem zabrousila taky do sekce s kuchařkami. A co mé oči nevidí. V koutku s anglickými tituly jsem na jednom hřbetu knížky zmerčila logo nakladatelství Phaidon, toho nakladatelství, od kterýho má doma několik krásných kuchařek Irča. Knížku jsem z regálu vytáhla a s radostí zjistila, že je to právě ta, kterou jsem u Irči hltala naposledy, The Family Meal, Home Cooking with Ferran Adria. Nejdřív jsem si ji ani kupovat nechtěla, ale bylo to zase silnější než já. Ta knížka je totiž vážně skvělá. Z knihkupectví jsem si ji odnesla a k tomu ještě můj oblíbený diář od Moleskine na další rok.

Pro začátek jsem zvolila něco sladkého, čokoládového. Tyhlety čokoládové koláčky jsou z menu číslo 28. Knížka má celkem 31 tříchodových menu, vše dokonale popsané, vyfotografované. Takže mě čeká plno zábavy, už teď se těším.

Čokoládu nalámu do nerezové misky na menší kousky a nechám ji rozpustit ve vodní lázni. Jakmile se roztaje, misku z vodní lázně vyndám, odstavím a přidám na kousky nakrájené máslo. Nechám ho v čokoládě také rozpustit, občas promíchám stěrkou.

Ve větší míse ušlehám bílky s cukrem do jemné, husté pěny. V tuto chvíli také předehřeju troubu na 200°C. V další misce metličkou rozšlehám žloutky a přidám je k pěně z bílků a cukru. Stěrkou žloutky opatrně zapracuju do bílků a následně jemně vmíchám i připravenou čokoládu. Musí vzniknout krásně hnědá, nadýchaná čokoládová hmota.

Připravím si silikonové formičky (použila jsem klasické na muffiny, průměr 6 cm, výška 4 cm) a pomocí dvou lžic formičky čokoládovým „těstem“ naplním. Přenesu je na plech, šoupnu do trouby a peču maximálně 15 minut. Koláčky jsou hotové ve chvíli, kdy se začne těsto oddělovat od formiček. Nechám je chvíli vychladnout a pak už si jen pochutnávám.

Čokoládové koláčky

Čokoládové koláčky

Nadýchané, vláčné, jemné. Tyhle koláčky jsou omamně dobré.
Prep Time 30 minutes
Cook Time 15 minutes
Total Time 45 minutes
Course Dezert / Dessert
Servings 12 koláčků

Ingredients
  

  • 175 g tmavé čokolády 60%
  • 90 g másla pokojová teplota
  • 4 vejce použiju 4 bílky + 1.5 žloutku
  • 2 lžíce přírodního cukru

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Recipe Rating