Perník pěkně po česku

Pernik / Pernod is a classic Czech Traditional cake

Pečení není moje silná stránka, to jsem si musela přiznat tváří v tvář něketerým mým výtvorům, a taky se mu vyhýbám, jak můžu. Ovšem u nás ve školce,kam teda nechodím já ale náš syn, mám někdy pocit, že když matka neumí napéct několik druhů roztomilých koláčů i jiných zákusků, ideálně ozdobených jedlými třpytkami či gumovými medvídky, selhává ve své rodičovské roli. Neustále na mě při odchodu vykřikují plakátky a upozornění nalepená na dveřích, kam, kdy a v jaké velikosti mám bezpodmínečně donést nějaký zákusek. Narozeninová oslava, oslava jara, oslava léta, oslava podzimu a světe div se, oslava zimy, na prodejní stánek na bleším trhu, oslava svatého Martina, návštěva Mikuláše nebo velikonoční snídaně. Proboha proč nikdy nenapíšou, že mám donést kus masa nebo třeba chlebíčky!?

Jasně, vzdycháním toho moc nevyřeším, a tak jsem se rozhodla postavit se téhle výzvě čelem. Naučím se kvalitně napéct přesně tolik sladkého, kolik pokryje školkový (a od příštího roku i školní) rok. Mám ráda, když většina toho, co dělám, dává aspoň částečně smysl nebo lépe, má to myšlenku. Když už teda výzva, tak se vším všudy. Budu péct a tak i předávat sladké české poselství tady v Porýní. Povedu Porýňáky k lásce k české kuchyni!

Koukám, že jsem se do toho úvodu obula, jak kdybych chtěla vybojovat bitvu na Bílé hoře, ale já jsem vlastně jenom upekla perník. Voňavý, tak akorát, nadýchaný a vláčný, ten náš český. Pekli jsme ho společně s Olim a recept je až trapně jednoduchý.

Rozhodla jsem se pro celozrnnou špaldovou mouku. Mám ji ráda. Troubu jsem předehřála na 160 stupňů Celsia. Smíchali jsme ve větší míse mouku, kakao, prášek do pečiva, prášek do perníku, skořici, směs koření do perníku a hnědý cukr. V další míse jsme našlehali vejce s mlékem, které jsme potom přilili do mouky a promíchali. Nakonec jsem do těsta vmíchali olej.

Oliver si vybral silikonovou formu na bábovku, takže jsme formu ani nevysypávali hrubou moukou, jenom jsem ji lehce vytřela olejem. Těsto jsme nalili do formy a pekli jsme 45 minut, ale po 30 minutách ho už hlídám a kontroluju špejlí. Hotovo.

Nakonec jsme ještě pokapali perník čokoládou.

Pernik / Pernod is a classic Czech Traditional cake

Perník pěkně po česku

Skvělý voňavý perník ze špaldové mouky.
Prep Time 10 minutes
Cook Time 45 minutes
Total Time 55 minutes
Course Dezert / Dessert
Cuisine České / Czech

Ingredients
  

  • 340 g celozrnné špaldové mouky
  • 1 polévková lžíce kakaa holandského
  • 1/2 sáčku prášku do pečiva
  • 1/2 sáčku prášku do perníku
  • 1 čajová lžička mleté skořice
  • 2 čajové lžičky směsi koření do perníku
  • 220 g hnědého cukru
  • 1 vejce
  • 250 ml mléka
  • 100 ml oleje
  • čokoládová poleva