Bábovičky s jablky a javorovým sirupem

Bábovičky s jablky a javorovým sirupem posypané

Peču ráda a nejradši mám jednoduché recepty z poctivých a dobrých surovin. Zbožňuju vůni, která se line kuchyní, když se v troubě peče něco sladkého a těším se na ten okamžik, až pekáč nebo formu z trouby vytáhnu. Pak přichází další těšení, na okamžik, až to celé vychladne a já to budu moci ochutnat. Ochutnávám ráda. Vlastně nejen já, ale i můj Tom. Někdy se stane, že se ochutnávání trochu zvrtne a na snídani na druhý den nezbyde nic, než pár drobků. Ale co, vždyť právě tohle je důkaz, že je to dobrý, že se to povedlo.

Recepty lovím v ověřených vodách – rodinné recepty, recepty od známých, recepty od známých jejich známých, recepty od známých známých jejich známých, recepty od kreativních šéfkuchařů. Zkouším ale i neznámé. Ty, které najdu v kuchařkách, časopisech nebo na food blozích. Myslím, že už mám celkem dobrou intuici na to, co bude dobrý, co bude stát za to. Stačí kouknout na suroviny a přípravu. U báboviček s jablky a javorovým sirupem jsem to taky věděla hned. Láska na první pohled.

Mám k pečení respekt. Od těch nejlepších pražských cukrářů vím, že u sladkého není úplně prostor pro improvizaci a experiment. Každý gram cukru a mouky, teplota mléka, konzistence másla nebo délka kynutí těsta mají svou podstatu. Možná i proto nějak podvědomně hledám zatím spíš jistotu, jednoduchost a složitému se vyhýbám. Takže i bábovičky patří do kategorie “jednoduché”, “rychlé” a samozřejmě “dokonalé”.

Nejprve si předehřeju troubu na 180°C. Vezmu si velkou mísu, do které proseju mouku a smíchám ji s přáškem do pečiva a skořicí. Pak už jen přidám další suroviny (máslo, hnědý cukr, javorový sirup, vejce, nastrouhaná jablka) a důkladně promíchám. Těsto rozdělím do vymazaných formiček a peču asi 25 minut. Kolem 20. minuty raději zkontroluju a zkouším do těsta zapíchnout špejli. Bábovičky jsou hotové ve chvíli, kdy se na špejli nezachytí žádné těsto. Jakmile bábovičky vytáhnu z trouby, vyklopím je z formiček. V misce promíchám cukr se skořicí a ještě teplé je obalím.

Mňam, už jen při tom pomyšlení se mi sbíhají sliny.

Bábovičky s jablky a javorovým sirupem posypané

Bábovičky s jablky a javorovým sirupem

Dokonalé, jemné, voňavé, rozplývající se na jazyku
Prep Time 25 minutes
Cook Time 25 minutes
Total Time 50 minutes
Course Dezert / Dessert
Servings 12 báboviček

Ingredients
  

Na těsto

  • 370 g polohrubé mouky
  • 15 g prášku do pečiva 1 sáček
  • 2 lžičky skořice
  • 250 g másla rozpuštěného + na vymazání formiček
  • 175 g hnědého cukru
  • 125 ml javorového sirupu
  • 4 vejce
  • 6 menších jablek oloupaných a nastrouhaných nahrubo

Na obalení hotových báboviček

  • 2 lžičky skořice
  • 200 g cukru krupice

Instructions
 

  • Toto množství těsta vyjde na 12 - 14 malých báboviček. Záleží na velikosti formiček. Já použila plech na muffiny, s 12 důlky.

Notes

babovicky foto1small

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Recipe Rating