Knížky a já

Knihy z nakladatelství TASCHEN

Peníze vydané za skvělé jídlo, kafe, cestování a knížky považuju za tu nejlepší investici. Jo, knížky, i ty jsou mou velkou vášní.

Mám ráda soudobou literaturu, anglický romantismus, dětské knížky od nakladatelství Baobab, severské detektivky, autobiografie, samozřejmě kuchařky a všechny knížky o jídle, vaření, pečení, restauracích, kávě a kavárnách, pekařstvích, bistrech. Mám ráda průvodce (hlavně od Lonely Planet), zeměpisné encyklopedie, knížky o umění, architektuře, designu, bydlení, módě (tyhle nejradši od nakladatelství Taschen nebo Gestalten).

Mám ráda staré, i nové knížky. Mám ráda jejich vůni. V knihkupectvích jsem schopná trávit hodiny, rozjímat nad čtením přebalů a utratit polovinu výplaty. Mám ráda tu chvíli, kdy si doma knížku zabalím do plátěného obalu (mám jich od Papelote hned několik, v různých velikostech, s proužky a puntíky), zabořím nos mezi stránky a zhluboka se nadechnu. To je můj rituál předtím, než se začtu. Čtu ve vlaku, někdy i za chůze, když se nemůžu odtrhnout. Prožívám štěstí, smutek, radost, vyšetřuju vraždu, čekám, jak to dopadne a často nechci, aby to skončilo.

V posledních dvou týdnech bylo ale takové vedro, že jsem skoro nečetla, ani nevařila. Zato jsem si prohlížela – ilustrace, obrazy, baráky, křesla, jídla, graffiti, sochy, krásný i šílený kreace módních návrhářů, interiéry restaurací, mapy. Dnes se ale konečně ochladilo, takže zase začnu, vařit i číst. Mám rozečtenou skvělou trilogii od Petera Maye. Pak se těším na Just Kids od Patti Smith. Tuhle knížku čtu každý rok, vždycky na podzim, miluju ji.

Knížky a já, to je rozhodně kámošení na celej život.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *