O víkendu dělám French press

French press

Není nad to si o víkendu přispat a dlouze posnídat. Mám ráda tu pohodu, hezké prostření stolu, teplé křupavé toasty, na nichž pomalu taje máslo, vůni míchaných vajec, slaniny, nasekané pažitky a taky čerstvě namleté kávy.

Jo, o víkendu dělám French press, protože mi chutná a protože jeho příprava je takový malý krásný  rituál. Navíc je to velmi jednoduché, ideální právě na doma. 

Mám French press konvičku od Bodum, bez konvičky se to neobejde. Existuje celá řada konviček na přípravu French pressu, princip je ale stejný, založený na přímé extrakci (louhování) kávy s následnou filtrací přes kovové sítko. K narozeninám jsem od svého Toma dostala ruční mlýnek Hario Skerton, ve kterém si vždy namelu čerstvou kávu. Je to celkem dřina, ale ta krásná vůně, ta za to rozhodně stojí. Na French press se používá káva namletá na hrubo, zrníčka velká asi jako cukr krystal. Když jsem ještě neměla mlýnek, tak jsem si kávu nechávala namlít v kavárnách s výběrovou kávou, tam, kde si i nyní kávu kupuju. Čerstvě namletá káva je totiž velmi důležitá. Nikdy jsem nevěřila, že i voda hraje důležitou roli ve výsledné chuti kávy. Používám filtrovanou vodu z konvice Brita. Lze ale použít i balenou vodu. Na přípravu této filtrované kávy používám vodu o teplotě 93°C. Nemám zatím konvici s možností měření teploty, takže vodu uvařím a pak minutu počkám, než s ní kávu zaliju. No, pak už potřebuju jen stopky na měření času, dřevěnou špachtli na míchání (používám opačný konec vařečky:)) a váhu na odvážení kávy a vody. Obecné pravidlo poměru kávy a vody je 60 gramů kávy na 1 litr vody.

Postupuju takto… Odvážím si kávu, namelu ji, konvičku vypláchnu horkou vodou, postavím ji na váhu, váhu vynuluju, nasypu namletou kávu, vynuluju, v tuto chvíi pouštím stopky a začínám zalívat kávu do gramáže, která odpovídá poměru, který jsem si zvolila. Promíchám dřevěnou špachtlí nebo koncem vařečky, nasadím víčko (nestlačuju) a louhuju 3 minuty, znovu promíchám, seberu z povrchu pěnu, která se vytvořila, opět nasadím víčko a na 4. minutě pomalu stlačím. Kávu ihned přelévám do šálků, zbytek případně do jiné konvice, aby se káva dál nelouhovala.

Kávu nesladím, nepřidávám mléko, prostě ji vychutnávám takhle, v její dokonalé podstatě.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *